HR

Aktualnosti

Objavljeno: 24.07.2023.

Povodom proslave 3. Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba blagoslovljena obnovljena slika "Sveta Ana podučava Mariju" u Karlovcu

Obnovljenu sliku "Sveta Ana poučava Mariju" blagoslovio je vlč. dr. Vlado Mikšić, predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije, u nedjelju 23. srpnja 2023. godine na 3. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba u kapeli svete Ane na Kalvariji u Karlovcu. Koncelebrirao je mons. Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa i župnik Župe BDM Snježne na Dubovcu, kojoj spomenuta kapela pripada. Pjevanje i sviranje animirali članovi KUD-a "Sveta Ana - Vučjak". Nakon misnoga slavlja i blagoslova slike uslijedila je donatorska večer u pastoralnom prostoru kapele.



U prigodnoj homiliji vlč. Mikšić kazao kako je slike svetaca imaju određenu poruku. "Mi smo kao ljudi osobe koje gledamo i svijet doživljavamo preko svojih osjetila. Gledajući sliku, ne gledamo samo ono što je izvana već i unutarnju, duhovnu poruku. Kada gledamo ovu obnovljenu sliku na našem oltaru i da ne znamo što ona točno prikazuje, mogli bismo primijetiti dvije žene, način odijevanja tih dviju žena, položaj tijela i aktivnost u kojoj su prikazane. Zasigurno tim detaljima umjetnik šalje određenu poruku. No, ova slika ne pokazuje samo dvije žene, njihove izraze lica i ruku, nego nas potiče da se zagledamo u osobe koje prikazani likovi označavaju. Svetu Anu i presvetu Bogorodicu. Možemo kazati da nas svaka sveta slika kroz svece upućuje prema dobrome Bogu. Zato je u Katoličkoj Crkvi uvijek bio naglasak na duhovne likove koji nam šalju određenu poruku, a ne čašćenje samih slika ili kipova. Diveći se herojskom životu određenog sveca zahvaljujemo dobrome i svemogućemu Bogu koji se upravo proslavio u tom svecu. Stoga nas svaki svetac na svoj način vodi do Boga što je konačni cilj svakog štovanja svetih ljudi", kazao je vlč. Mikšić.



"Misnim slavljem i blagoslovom obnovljene slike želimo zapravo proslaviti 3. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba na što nas potiče Sveti Otac. Stoga nam je drago da su se na ovo misno slavlje odazvali upravo stariji koji si možda ne mogu priuštiti ljetovanje, a hodočašćenjem do kapele svete Ane na Vučjaku, misnim slavljem i lijepim druženjem u organizaciji dubovačke župe, KUD-a "Sveta Ana - Vučjak" i Mjesnog odbora Zagrad-Kalvarija-Vučjak ostvare svojevrsni tjelesni i duhovni odmor ovog ljeta", kazao je tom prigodom mons. Antun Sente.

Obnovljena slika "Sveta Ana poučava Mariju" izrađena je u tehnici ulje na platnu te je uokvirena pozlaćenim drvenim okvirom veličine 214 x 139 cm. Nastala je oko 1880. godine s neutvrđenim mjestom nastanka i stalno je postavljena u prezbiteriju kapele svete Ane na Vučjaku. Opisana slika naslikana je u formi vertikalnog pravokutnika čiji gornji dio završava lukom i prikazuje likove svetu Anu i malu Mariju u sceni podučavanja. Mala Marija uči iz knjige koju sveta Ana drži otvorenu na krilu. U daljini se kroz lučni otvor nazire pejzaž, a s desne strane iz tamnog scenskog postava bijeli se ljiljan u vazi položen na dio namještaja.

Slika je imala velika oštećenja, a Iva Dizdarević, mag. konz.-rest. umjetnina, vratila joj je prvotni sjaj.

Proslava svete Ane na Vučjaku nastavlja se i sljedeće nedjelje 30. srpnja misnim slavlje u 17 sati, nakon kojega slijedi bogati kulturno-umjetnički program kojega će izvesti članovi KUD-a "Sveta Ana" i njihovi gosti.

Župa BDM Snježne, Karlovac





Ispišite stranicu: