HR

Aktualnosti

Objavljeno: 28.11.2016.

Postavljanje u službe lektorata i akolitata



„Bog vas zove da polako ulazite u crkvenu stvarnost koja se zove svećeničko služenje“, odzvanjalo je bogoslovskom kapelicom Presvetoga Srca Isusova i u srcima 26-orice bogoslova koji su 26. studenog 2016. primili službe lektorata i akolitata.

Misno slavlje predvodio je mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački koji se, pozdravljajući sve prisutne, obratio bogoslovima, a napose kandidatima za službe već navedenim riječima, naglašavajući postavljanje u službe kao novi korak u njihovu životu i svećeničkoj formaciji.



Osim poglavara na misnome slavlju bili su nazočni sljedeći svećenici: preč. Josip Golubić, župnik Župe sv. Petra u Zagrebu, preč. Dragutin Toplak, župnik u Donjoj Zelini, vlč. Danijel Dukić, župnik Župe Zagreb-Vrbani, vlč. Ivan Režek, župnik Župe Velika Erpenja i biskupov tajnik vlč. Dejan Tot.

U službu lektora postavljena su trinaestorica bogoslova, za Zagrebačku nadbiskupiju: Josip Brnadić (Karlovac-Kamensko), Petar Galeković (Zagreb-Trešnjevka), Branimir Jagodić (Duga Resa), Ante Mateša (Karlovac), Marko Nimac (Zagreb-Vrbani), Marko Malek-Solgat (Konjščina), Marko Toplak (Remetinec) i Alen Vrbek (Sveti Križ Začretje); za Varaždinsku biskupiju: Ivon Fabijanec (Koprivnica-Močile) i Ivan Ladić (Šenkovec) te za Požešku biskupiju: Luka Čačić (Lužani), Marko Milaković (Jakšić) i Matej Siluković (Stražeman).

U službu akolite postavljeni su sljedeći bogoslovi, za Zagrebačku nadbiskupiju: Luka Besednik (Velika Erpenja), Ante Bojanić (Zagreb, Sv. Petar), Leopold Ćurčić (Osijek), Marko Dominić (Zagreb-Trnjanska Savica), Majk Rušec (Vugrovec), Nikola Špiljak (Prišlin) i Matija Vragović (Krapina): za Varaždinsku biskupiju: Andrija Kopjar (Remetinec), Dario Levanić (Sračinec), Mislav Mikac (Jalžabet) i Rafael Mikec (Štrigova), za Sisačku biskupiju Ivan Pernar (Sisak) i za Bjelovarsko-križevačku biskupiju Luka Premelč (Gornja Rijeka).

Na svetoj misi rektor bogoslovije vlč. Anđelko Košćak predstavio je poimence kandidate za službe, a oni su spremno i odlučno izrekli svoj „Evo me!“. Na taj se poklik osvrnuo biskup u homiliji, istaknuvši da „Evo me!“ – Bogu i čovjeku treba biti uvijek prisutan i živ kao znak i stvarnost kandidatove uvijek veće i gorljivije spremnosti na služenje i sebedarje. Poticaj i priprema služenju, dodaje biskup, jest bogoslovija sa svojom bogoslovskom formacijom u kojoj kao „njena unutarnja ljepota je življeno zajedništvo i suradnja bogoslova i poglavara“.



Kandidate za lektorat biskup je posebno potaknuo na još učestalije i prisnije „druženje“ sa Svetim pismom, koje im je nakon homilije obredno uručio. Ohrabrujući ih, poručio im je da svoju egzistenciju učvršćuju na Evanđelju i napunjaju se snagom koja izlazi iz Radosne vijesti.

Zatim se obratio kandidatima za akolitat koji idu još korak dalje, odnosno bliže Gospodinu i njegovu oltaru. Govorio im je o misteriju Tijela i Krvi Kristove u što će se snagom Duha Svetoga i po riječima ustanovljenja pretvoriti kruh sa plitice i vino u kaležu koje im je biskup, kao i lektorima Sveto pismo, predao u ruke.

Pozvao ih je na strahopoštovanje i opomenuo da se olako ne ophode sa svetim kao i s predmetima koji su u doticaju sa Njim. Potom se osvrnuo na sv. Tomu i njegovu nevjeru te ponavljajući Isusove riječi: „Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!“ (Iv 20,29) dozvao u svijest kako smo privilegirani i „blaženiji“ od apostola po snazi naše vjere kojom vidimo Krista utjelovljena, živa i uskrsla.

Nakon završnog blagoslova uslijedilo je fotografiranje lektora, akolita, svećenika i biskupa u kapeli i potom u dvorištu sa svim gostima. Nakon toga bio je svečani ručak na kojem su svi sudjelovali. Tijekom objeda, u ime svih kandidata, novopostavljeni akolit Rafael Mikec obratio se biskupu i zahvalio što je uzveličao slavlje i podijelio im njihove službe. Prije i nakon Rafaelova govora bogoslovski je oktet otpjevao dvije pjesme.



Na kraju objeda biskup Vjekoslav Huzjak je čitačima i akolitama uručio prigodne knjige s posvetom, uputio njima i svim nazočnima čestitke i pastirsku riječ.

Crkva, pojedine biskupije, župe i bogoslovska zajednica te obitelji bogatije su za 13 lektora i 13 akolita koji će svojim životom u Crkvi i svijetu još bliže biti Kristu, a tako i ljudima.

Karlo Topalović
Ispišite stranicu: