HR

Aktualnosti

Objavljeno: 07.10.2017.

Posjet Predsjednika Vlade RH Zavodu sv. Jeronima u Rimu



Povodom susreta s papom Franjom u Vatikanu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetio je u subotu 7. listopada 2017. Hrvatsku crkvu sv. Jeronima i Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima.

Predsjednik Vlade Plenković stigao je sa službenom pratnjom, među kojom su bili: g. Neven Pelicarić, veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici; mr. sc. Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske, i njegova zamjenica Tena Mišetić; mr. sc. Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova; Sunčana Glavak, glasnogovornica Vlade RH; Karlo Ressler, savjetnik predsjednika Vlade RH; Blanka Jurić Jerbić, ravnateljica Ureda za protokol Vlade RH.  



U crkvi sv. Jeronima, predsjednika Vlade i njegovu pratnju dočekao je rektor preč. Bože Radoš, koji ih je proveo kroz crkvu predstavivši razvoj i značenje hrvatskih svetojeronimskih ustanova u Rimu.

Nakon posjeta crkvi uslijedio je susret s hrvatskim svećenicima na službi pri Svetoj Stolici te sa svećenicima-studentima Zavoda u zavodskome salonu.

Susretu su se pridružili također i kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, te mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski koji su proteklih dana zajedno s drugim hrvatskim predstavnicima sudjelovali na Međunarodnom skupu o novim temeljnim smjernicama svećeničkoga odgoja u organizaciji Kongregacije za kler.

Rektor Radoš izrekao je dobrodošlicu, te predstavio Zavod u kojem se nalaze 23 svećenika, koji dolaze iz svih hrvatskih krajeva, te također, po prvi puta u povijesti Zavoda, u Zavodu boravi i jedan svećenik iz biskupije Temišvar u Rumunjskoj, Karaševski Hrvat.



Rektor Radoš je također spomenuo neke od časnih imena vezanih uz zavod i crkvu sv. Jeronima, poput pape Siksta V. te hvarskog svećenika i diplomata Nikole Moscatella, istaknuvši kako su mnogi časni i veliki ljudi ostavili trag u Zavodu koji je oduvijek bio i jest spona naše domovine i Svete Stolice.

Rektor je zaključio svoj pozdravni govor izricanjem nade u skoru kanonizaciju bl. Alojzija Stepinca, što je bila i jedna od tema susreta Svetog Oca i predsjednika Vlade te uručio prigodne darove.

Predsjednik Vlade Plenković zahvalio je i izrazio radost i zadovoljstvo što se prethodno mogao susresti s predstavnicima hrvatske zajednice u Italiji, a tako i sada sa članovima Zavoda sv. Jeronima. U svome obraćanju istaknuo je povijesnu ulogu Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima kao uporišne točke za hrvatski narod, osobito u vremenima kada Hrvatska nije bila samostalna: „Postojanje ovoga Zavoda bilo je uvijek i potvrda naše državnosti u momentima kada nismo bili međunarodno priznati. Stoga je vaša uloga posebno dragocjena.“

Osvrćući se na razgovor sa Svetim Ocem, Plenković je naglasio da „Papa dobro prati kako Hrvatska brodi; Papa cijeni naše napore i našu ulogu koju imamo u Europi i u okviru našega susjedstva“.

Tim je povodom Plenković kao predsjednik hrvatske Vlade izrazio želju da Papa posjeti Hrvatsku.



Plenković je nadalje spomenuo pitanje kanonizacije bl. Alojzija Stepinca kao važnu točku u razgovoru sa Svetim Ocem: „Moj je dojam da je papa Franjo zadovoljan radom mješovite komisije koja je svoje aktivnosti zaključila početkom srpnja i imam dojam da postoji optimizam za okončanje procesa.“

Također je najavio dolazak državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina u Hrvatsku 29. i 30. listopada ove godine.

Poslije službenih obraćanja i izmjene darova, predsjednik Vlade Plenković upisao se u Knjigu gostiju te se zadržao u razgovoru sa svećenicima Zavoda.
 

Tekst: Matej Petrić/Franjo-Frankopan Velić
Foto: Marko Čubelić
Ispišite stranicu: