HR

Aktualnosti

Objavljeno: 22.07.2016.

Posjet bavarskih stručnjaka župi Belec



U utorak 19. srpnja 2016. godine crkva sv. Marije Snježne u Belcu i crkva Uznesenja BDM u Zlataru udomaćile su delegaciju bavarskih stručnjaka iz Bayerische Landesamt für Denkmalpflege koje su vodili stručnjaci iz Hrvatskog restauratorskog zavoda. Program posjete bavarskih stručnjaka u oraganizaciji Hrvatskog restauratorskog zavoda od 17. do 21. srpnja obuhvatio je posjet crkvi s oltarima braće Straub u Kloštru Ivaniću, Velikoj Ludini, Pakracu, Čakovcu, Varaždinu, Zlataru, Belcu i Trškom vrhu, te radionice Zavoda u Zagrebu s ciljem zajedničke prijave projekta Tragom umjetnosti obitelji Straub – prilagodbe škole i mijene stila u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj na natječaj Program Kreativna Europa - Potpora europskim projektima suradnje.

Cilj projekta je proučavanje, znanstvena obrada i valorizacija ukupnog kiparskog opusa obitelji Straub koji se proteže kroz četiri države – Hrvatsku, Sloveniju, Austriju i Njemačku te izradu cjelovitog kataloga radova skulpture obitelji i objavom četverojezične znanstveno-stručne monografije, kao i informativnih knjižica promotivnog sadržaja za sve crkve u kojim se čuvaju djela obitelji Straub.

Atribuciju glavnog oltara belečke župne crkve te oltara sv. Stjepana Prvomučenika Flipu Jakobu Straubu je izradila dr. sc. Doris Baričević prema stilskim značajkama skulptura navedenih oltara, dok je glavni oltar zlatarske crkve proučavao  prof. dr. sc. Matej Klemenčič. Tijekom ovog projekta detaljno bi se istražila arhivska dokumentacija u nekoliko zemalja, što bi moglo rasvijetliti tijek izradbe i narudžbi cjelokupnog inventara u crkvi u Belcu, za koje u Hrvatskoj nije pronađen nikakav pisan trag.

Stručnjaci koji su obišli u utorak 19. srpnja crkve u Belcu i Zlataru bili su Dr. Martin Mannewitz, voditelj restauratorskih radionica, Rupert Karbacher, voditelj radionice za skulpturu; dipl. rest. Judith Schekulin i dipl. rest. Andreas Müller te prof. Erwin Emmerling, voditelj Studija za restauriranje na Technische Universität München u pratnji Marija Brauna, ravnatelja HRZ-a, Ksenije Škarić, voditeljica Odjela za drvenu polikromiranu skulpturu i drugih kolega iz Zavoda. Crkveni inventar i povijest zlatarske župne crkve prezentirali su vlč. Dragutin Cerovečki i konzervatorica Martina Ožanić, a belečke crkve konzervatorica - restauratorica Ivana Sambolić. Nakon definiranja svih točki ovog projekta uz Hrvatski restauratorski zavod kao vodećeg partnera s partnerskim institucijama Bayerishes Landesamta für Denkmalpflege iz Münchena, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, te Institut za povijest umjetnosti Sveučilišta u Grazu i Beču, slijedi prijava na natječaj u listopadu.

Ivana Sambolić,
župna medijska suradnica
Ispišite stranicu: