HR

Aktualnosti

Objavljeno: 17.11.2021.

Poruke Šestog hrvatskoga socijalnoga tjedna

Kršćanska obiteljska revija Kana donosi redovitu kolumnu mons. Stjepana Balobana koja, u izdanju za studeni, donosi poruke Šestog hrvatskog socijalnog tjedna. Kolumnu prenosimo u cijelosti, a novi broj Kane potražite u knjižarama Kršćanske sadašnjosti, svojim župama ili naručite u web knjižari, kao tiskano (13 kn) ili pak kao eIzdanje (10 kn).



„Kamo ide zemlja Hrvatska“ jedna je od središnjih poruka Šestoga hrvatskoga socijalnoga tjedna (Zagreb, 22. - 23. listopada 2021.) koji je održan u iznimno zahtjevnim epidemiološkim okolnostima pandemije bolesti Covid-19. Tema „Demografija – iseljavanje – migracije“ u prvi je plan dvodnevnoga okupljanja stavila ozbiljno pitanje budućnosti, odnosno dugoročne opstojnosti hrvatskoga naroda, ali i države Hrvatske kakvu su zamišljali naraštaji hrvatskoga naroda, slobodne države temeljene na tradiciji i bogatoj kulturi hrvatskoga naroda. Slika Hrvatske u posljednjih se tridesetak godina ubrzano mijenja ’nagore’ jer je sve manje novorođenih i sve više onih koji napuštaju svoj dom i domovinu odlazeći u inozemstvo, a sve veći dio Hrvatske ostaje ’ispražnjen’ od ljudi. 

Crkva u Hrvatskoj poziva na zajedništvo

Hrvatski demografi desetljećima upozoravaju na hrvatski demografski problem nudeći prema svojim saznanjima i određena rješenja kojima bi se situacija postupno mijenjala nabolje. Hrvatski mediji od vremena do vremena, od prigode do prigode, izvještavaju o toj tematici pozivajući i često prozivajući odgovorne političke vlasti za takvu situaciju. Tako tematika, koja je od životne važnosti za budućnost jednoga naroda i društva, previše brzo ulazi u ’političke’,  ’ideološke’ i ’skrivene’ gospodarske interese te time slabi na značenju, odnosno nije u dovoljnoj mjeri postala ’životno važna’ za svakoga hrvatskoga građanina i za svaku instituciju u Hrvatskoj. Drugim riječima, demografska problematika nije u Hrvatskoj prisutna kao opće dobro oko kojega se svi trebamo ujediniti, to jest ’skupiti različite glave’.  To je bio razlog zbog kojeg je Hrvatska biskupska konferencija preko Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve kao organizatora za Šesti hrvatski socijalni tjedan izabrala temu Demografija – iseljavanje – migracije i pozvala sve, baš sve važne čimbenike u hrvatskome društvu na zajedništvo u traženju rješenja. Crkva ne daje niti može rješavati probleme u društvu. Ona može učiniti ono što nitko drugi u hrvatskome društvu ne može, a to je: okupiti različite za jedan stol, dati prigodu svima da ponude svoja viđenja i rješenja problema i tako dobivene prijedloge predočiti hrvatskoj javnosti i najodgovornijima u društvu, a to su vlast i političke strukture.

Deklaracija obvezuje 

Više od dvije godine trajala je priprema socijalnoga tjedna. Tridesetčetvero predavačica i predavača, kompetentnih i stručnih ljudi za pitanja demografije, iseljavanja, useljavanja i migracija rado se odazvalo i dalo svoj doprinos. To je iznjedrilo konkretne prijedloge  državnim vlastima, političarima, drugim odgovornim čimbenicima, ali i svim hrvatskim građanima za rješavanje budućnosti hrvatskoga naroda i države. Rezultat toga zajedničkoga rada jest „Deklaracija Šestoga hrvatskoga tjedna“ koja je aklamacijom prihvaćena na samom završetku Tjedna. Znakovito je da je upravo tekst Deklaracije u hrvatskoj civilnoj i crkvenoj javnosti privukao najviše pozornosti i najviše se komentira. S jedne strane, to je potvrda da Deklaracija odgovorno, jasno i objektivno detektira glavne probleme s obzirom na trenutačnu situaciju u Hrvatskoj. S druge strane, to je dodatna potvrda da sadržaj Deklaracije obvezuje državne vlasti, političare i druge odgovorne čimbenike na konkretne korake bez obzira na političku, ideološku ili ’ne znam kakvu drugu’ razliku među hrvatskim građanima. Na konkretne korake koji neće ovisiti o trenutačnoj vlasti, ovoj ili onoj političkoj strukturi, trenutačnim gospodarskim interesima različitih moćnika pogotovo ’moćnika’ stranoga kapitala u Hrvatskoj koji posljednjih desetljeća ’bezdušno’ iskorištavaju ’hrvatske podjele’ za vlastite interese i goli profit koji se onda iznosi iz Hrvatske u zemlje vlasnice tih poduzeća. A Hrvatska osiromašuje!

Novo nacionalno zajedništvo

„Glas Koncila“ je iznimno kvalitetno i opširno izvijestio o Šestom hrvatskom socijalnom tjednu (usp. broj 44, 31. listopada 2021.). Branimir Stanić, glavni urednik, u svojem Komentaru znakovito uspoređuje 14 točaka Deklaracije s „četrnaest postaja novoga križnoga puta hrvatskoga naroda koje bi mogle dovesti do 15. postaje – uskrsnuća, to jest zaustavljanja katastrofalnih posljedica dugogodišnje sustavne nebrige za demografski opstanak hrvatskoga naroda“ (Isto, str. 5). Točno konstatira Branimir Stanić da se u Deklaraciji „ne traže krivci za stanje do kojega je Hrvatska sada došla – jer dok se (iz)umire, nema smisla gubiti energiju za uzaludna suđenja i osude – nego se poziva na novo nacionalno zajedništvo“ (isto). Bilo bi izvrsno i ujedno plodonosno kada bi i drugi hrvatski mediji na sličan način tumačili Deklaraciju Šestoga hrvatskoga socijalnog tjedna, to jest kao poziv na nacionalno zajedništvo koje Crkva u Hrvatskoj upućuje u vremenu velikih ugroza koje prijete sa svih strana.

Specifičan doprinos Crkve opstanku hrvatskoga naroda

Katolička Crkva u Hrvatskoj i ovoj prigodi, a na temelju svojega socijalnog nauka, želi dati svoj specifičan doprinos rješavanju ’ključnoga problema’ za opstanak hrvatskoga naroda u budućnosti svjesna da je demografski oporavak nadstranačko i nadsvjetonazorsko pitanje, te da je to kontinuirana i dugoročno sveobuhvatna zadaća.  Hoće li najodgovorniji čimbenici u hrvatskom narodu i društvu uzeti u obzir poticaje i trenutačan doprinos Crkve koja je u povijesti hrvatskoga naroda bila „orijentir“ i „oslonac“, pokazat će budućnost?
 
Stjepan Baloban
Ispišite stranicu: