HR

Aktualnosti

Objavljeno: 29.03.2022.

Pomoć župa Ivanja Reka i Jelkovec izbjeglicama iz Ukrajine

Svakodnevne snimke nepreglednog mnoštva stanovnika Ukrajine koji su prisiljeni napustiti svoju zemlju, svoje domove i ići u nepoznato kako bi sačuvali vlastiti život teško da su mogle ikoga ostaviti ravnodušnim i bez želje i potrebe za pružanjem pomoći.

Ista želja ujedinila je Hrvatsku i Poljsku, župe sv. Ivana Krstitelja – Ivanja Reka i sv. Ivana Pavla II., pape – Jelkovec te župu Uznesenja Blažene Djevice Marije u poljskom gradu Lwówek Śląski, dekane dva dekanata različitih nadbiskupija - preč. Josipa Horvata (Resnički dekanat) i preč. Krzysztofa Kiełbowicza (dekanat Lwówek Śląski).

U župnim prostorijama župe Uznesenja Blažene Djevice Marije preč. Kiełbowicz smjestio je 140 izbjeglica iz Ukrajine o kojima od njihovog dolaska brine. Radi se o ženama i djeci.

S obzirom na ranije poznanstvo i suradnju s preč. Kiełbowiczem, preč. Josip Horvat inicirao je i organizirao prikupljanje pomoći za izbjeglice iz Ukrajine smještene u župi Lwówek Śląski, kako novčane, tako i namirnica i higijenskih potrepština.



Akcija je naišla na izniman odaziv. Osim župljana Ivanje Reke i Jelkovca akciji su se priključile i Osnovna škola Ivanja Reka, s područnom školom u Resniku, osnovna i srednja škola iz Jelkovca, Dječji vrtić En-Ten-Tini Jelkovec, podružnica Matice umirovljenika Pešćenica-Žitnjak Ivanja Reka te župni Caritas obje župe.

Ukupno je prikupljeno 10.410,00 € i 700 poljskih zlota, te je namirnicama i higijenskim potrepštinama napunjen veliki kombi.
            
U ponedjeljak 28. ožujka 2022. preč. Horvat s dvojicom župljana, Goranom i Ivanom Zeljko, uputio se u Poljsku, u Lwówek Śląski kako bi osobno dostavio prikupljenu pomoć.  

Neizmjernu zahvalnost iskazali su izbjegli Ukrajinci i preč. Kiełbowicz, a preč. Horvat i svi sudionici akcije ostaju u nadi da se u budućnosti više ni jednoj državi i ni jednom narodu ne ponovi ovakav, kako ga je nazvao papa Franjo, barbarski čin pun svetogrđa te da će se, kako je navedeno u molitvi posvete Ukrajine i Rusije Bezgrešnom Srcu Marijinu na svetkovinu Blagovijesti, "na zemlju izliti Božje milosrđe i slatki otkucaji mira ponovno određivati ritam naših dana."

Kristina Hrečuk,
župna suradnica Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: