HR

Aktualnosti

Objavljeno: 31.10.2016.

Polaganje kamena temeljca za novu crkvu u Velikoj Mlaki



Polaganje kamena temeljca za gradnju nove crkve u Velikoj Mlaki okupio je u nedjelju, 30. listopada 2016. godine stotine vjernika na svetoj misi kod kapele svete Barbare. Svetu misu na otvorenom predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško uz koncelebraciju drugih svećenika iz Velikogoričko-odranskog dekanata predvođenih dekanom vlč. Đurom Sabolekom, te vlč. Anđelkom Kufrinom, domaćim župnikom.

Na 40. obljetnicu osnivanja župe, u Godini milosrđa, župljani Velike Mlake i Velikog Polja dočekali su početak gradnje nove župne crkve.



Biskup Šaško je tom prilikom podsjetio na osnivanje Župe Svete Barbare 4. studenoga 1976. godine i na riječi koje je, između ostalog, napisao kardinal Franjo Kuharić: “Kao župna crkva služit će privremeno dok se ne sagradi nova crkva tamnošnja kapela Svete Barbare”.

„Nije svakomu naraštaju vjernika dano da može započeti i dovršiti gradnju crkve. Zato mi je drago da je župnik Anđelko naveo imena i službe ljudi koji povezuju proteklih četrdeset godina i koji su znakovi nutarnje životnosti vjernika u ovoj župi. Ujedno u njima vidimo povezanost nas koji živimo na zemlji i pokojnih koji nas prate u zajedništvu nebeske Crkve. Koliko je samo spomena, nadanja i čežnje, pitanja i susreta, koliko titraja života koji su vodili prema ovim danima, kada je konačno započela gradnje nove crkve, tako potrebne ovoj župi. Samo Gospodin zna, samo Gospodin, pred koga dolazimo sa zahvalnošću i s molitvom“, rekao je biskup Šaško.



Ovo naše slavlje s ovolikim brojem vas više je nego govorljiv znak koliko je potrebna nova crkva. Privremenost je trajala punih 40 godina do početka gradnje i sada ovdje stojimo zahvalni za početak gradnje. Sadašnja nam kapela govori da ona nije opstala snagom ekonomske moći, snagom čvrstoće materijala, već brigom i pažnjom koja dolazi iz duša ljudi.

Ako nema srca, duhovnih vrijednosti, materijalno gubi smisao i propada. Tu jezgru zajedništva, poniznosti i duha želimo ugraditi i u novu i veću crkvu. Uzalud nam svaka druga veličina ako nije nošena duhom malenosti, radošću pred Gospodinom i brigom za bližnje - istaknuo je biskup Šaško.



Tumačeći nedjeljno čitanje o Zakeju, okupljenim je vjernicima pojasnio kako obraćenje za sobom povlači društvene i gospodarske posljedice, te da se ono ne tiče samo onih koji su daleko od Boga, ne upoznavši ga, ili odbacivši ga, nego svakoga od nas koji mislimo da smo mu blizu.

I mi moramo sići s nekog svog životnog drveta. Siđimo s mjesta gdje mislimo da nam je dopušteno promatrati život, gdje možemo biti ravnodušni prema svemu. Poštujmo u sebi i drugima nebesko izvorište, Božanski odjek koji je Bog ugradio u nas a na najizvrsniji način živi u euharistijskom zajedništvu otvorenosti neba za sve koji su spremni primiti dar vječnosti.

I kada gradimo zidove ne zaboravimo malenost ove kapele, ni lišća koje pada, osobito ususret svetkovine Svih svetih kada se sjećamo onih koji su prošli ovom zemljom prije nas. Mi nismo ni pametniji ni pobožniji ni bolji, ovdje smo u Božjoj ljubavi i učinit ćemo onoliko vrijednog koliko prihvatimo tu Božju ljubav. Zato smo radosni danas jer znamo da jedino zahvalnost može činiti velika djela - rekao je biskup Šaško.


 
Nakon svete mise, u procesiji predvođenoj raspelom, nošenim rukama članova turopoljskog banderija, uz svijeće i brojne zastave, na gradilištu je položen kamen temeljac naše buduće župne crkve. Kamen temeljac uz biskupov blagoslov, položila su po dva člana iz naselja Velike Mlake i Velikog Polja. Župnik Anđelko Kufrin pozvao je na molitvu za one koji su imali dodirne točke s ovom župom: papa Benedikt XVI koji je blagoslovio kamen temeljac naše nove crkve, u Zagrebu 5. lipnja 2011.godine prigodom pastoralnog pohoda Hrvatskoj,  sluga Božji kardinal Franjo Kuharić, nadbiskup zagrebački, vlč.Ladislav Loina, župnik u Odri, vlč. Antun Grahovar, bivši kapelan koji je 9. studenog 1990.godine kao župnik u župi Pohoda Blažene Djevice Marije u Sisku brutalno ubijen u svojem župnom stanu s više uboda nožem, od kojih je jedan završio u župnikovu srcu (na tijelu je pronađeno trideset većih i manjih rana od noža); članovi župnog ekonomskog i pastoralnog vijeća te petorica preminulih branitelja iz naše župe.



Župnik je zahvalio Nadbiskupiji koja je za prvu fazu izgradnje osigurala sredstva za izgradnju crkve i župne kuće „do pod krov“. „Od svećenika, posebna hvala vlč. Mladenu Sinkoviću, prvom župniku ove župe, koji je svojim plodonosnim djelovanjem kroz osam godina ostavio ovdje svoj trag, a meni kao drugom župniku uvelike olakšao moj posao. Dragi Mladene, hvala ti“.



Misnom slavlju koje je predvodio pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško, nazočili su i svećenici Velikogoričko-odranskog dekanata, prvi župnik Župe velečasni Mladen Sinković, bivši kapelani kao i župnik Mario Pavić rodom iz ove župe, a velečasni Tomislav Kasić također iz naše župe, javio se iz Kanade gdje je na službi i pozdravio ovaj svečani skup.



Predstavnici grada Velike Gorice u osobi dogradonačelnika gospodina Ervina Kolarec i dva pročelnika, te gradonačelnik grada Zagreba gospodin Milan Bandić sa suradnicima također su nazočili ovom slavlju. Slavlju je prisustvovao i bivši gradonačelnik grada Velika Gorica gospodin Franjo Sever koji je u svom mandatu imao dodirnih točaka oko realizacije ovog projekta. Grad Velika Gorica poklonio je zemljište za gradnju crkve i odrekao se komunalne naknade u cijelom iznosu. Izvođači radova iz tvrtke KAMGRAD d.o.o., arhitekt gospodin Siniša Bjelica, predstavnici tvrtki koje su radovima vezane uz gradnju, članovi Mjesnih odbora Velike Mlake i Velikog Polja, kulturno-umjetničkog društva, dobrovoljnog vatrogasnog društva Velika Mlaka, članovi ekonomskog i pastoralnog vijeća, brojni župljani kao i njihovi gosti iz susjednih mjesta, radost su dijelili u zajedništvu misnog slavlja.

Po završetku polaganja kamena temeljca, uz stihove hrvatske himne svečanost je privedena kraju. Nova crkva povezana je s kapelom svete Barbare, jer će izgledati kao da je od drveta, a uključeni su i moderni materijali, što će označiti spoj prošlosti i sadašnjosti. Kosina tornja je kosina tornja stare kapele svete Barbare, aplikacije na staklu i reljef na južnoj strani uzeti su s nadstrešnice ispred južnog ulaza u kapelicu.


Ivana Crnković 
Nevenka Cundeković
Mihovil Majstorović
 
Ispišite stranicu: