HR

Aktualnosti

Objavljeno: 02.06.2017.

Poetsko-glazbena večer "Svetom Duhu na čast" u kapeli Svetog Duha u Jastrebarskom

 
Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom u suradnji s Glazbenom školom Jastrebarsko

poziva Vas na poetsko-glazbenu večer

"Svetom Duhu na čast"

Petak, 2. lipnja 2017, u 20 sati
Kapela Svetog Duha u Jastrebarskom

U programu će sudjelovati Gradsko pjevačko društvo ''Javor'', profesori Glazbene škole Jastrebarsko, glumci Kazališta Škrabe te gosti iznenađenja.

Veselimo se Vašem dolasku!

Kapela Svetog Duha u Jastrebarskom spominje se već 1346. Prebenda je uređena i crkva je obnovljena 1706, a u drugoj polovici 19. stoljeća kapela je preoblikovana i obnovljena u neogotičkom stilu, s novim svodom i zvonikom .Glavni oltar neobaroknih oblika postavljen je 1852, sa slikom Dolaska Duha Svetoga na Mariju i Apostole. Neogotički bočni oltar sa slikom svete Obitelji postavljen je nakon obnove, krajem 19. stoljeća. Svetište s trostranim završetkom očuvano je iz starije građevine.

Poetsko-glazbeni program "Svetom Duhu na čast" održat će se već sedmu godinu zaredom u kapeli Svetog Duha u centru Jastrebarskog, uoči blagdana Duhova. Svake godine program "Svetom Duhu na čast" u taj mali biser crkvene arhitekture privlači sve veći broj posjetitelja, ljubitelja poezije i klasične glazbe, od kojih mnogi tada prvi put zakorače u ovu jaskansku kapelu.

Kako bismo oživjeli ovaj prekrasni prostor i uoči blagdana Duhova skrenuli pažnju javnosti na ljepotu i vrijednost ove crkvice u samom središtu grada,i dalje ćemo razvijati i obogaćivati program ove poetsko-glazbene večeri koja je postala zaštitni znak jaskanske kulturne scene.
Ispišite stranicu: