HR

Aktualnosti

Objavljeno: 24.01.2017.

Pismo papi Franji s 57. teološko-pastoralnog tjedna u Zagrebu

S otvorenja 57. teološko-pastoralnog tjedna upućena je poruka papi Franji. „Sveti Oče! Mi, hrvatski biskupi, prezbiteri, đakoni, redovnici i redovnice te vjernici laici iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, kao i drugih krajeva Europe, okupili smo se na 57. teološko-pastoralnome tjednu što ga u Zagrebu od 24. do 26. siječnja 2017. godine organizira Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu o temi 'Neophodnost dijaloga i pomirenja u hrvatskome društvu'.

U svakodnevnom radu s ljudima osjećamo koliko različite napetosti i sukobi plaše i iznutra ranjavaju suvremenog čovjeka te ugrožavaju miran suživot. Riječ je o dramatičnim sukobima koji ozbiljno ugrožavaju mir i našu zajedničku budućnost. Svjedoci smo da se podižu različiti i visoki zidovi između osoba, skupina i naroda, čime se onemogućuju susreti, međusobno upoznavanje, prihvaćanje i poštovanje. S druge pak strane, primjećuju se ustrajni napori pojedinaca i zajednica kojima se nastoji izgrađivati mostove razumijevanja i povjerenja.

Sveti Oče, Vi nas često podsjećate da nije lako dijalogizirati, ali je neophodno. Potrebno je njegovati dijalog i pomirenje radi zajedničkog života i izgradnje civilizacije ljubavi. Dijalog je znak poštovanja drugoga, izraz ljubavi i milosrđa. U današnjem razjedinjenom svijetu uistinu je velika potreba za dijalogom u našim obiteljima i školama, u našim društvima i u našoj Crkvi. Dijalog je put pomirenja.

Dok okupljeni na ovome trodnevnom znanstveno-pastoralnome skupu nastojimo zajedno promišljati o dijalogu i pomirenju u hrvatskome društvu, Sveti Oče, molimo Vaš apostolski blagoslov za naše napore na ovome području. A mi, u svoje molitve uključujemo Vas i čitavu Crkvu. Svojim Vam pismom izražavamo iskrenu i zahvalnu ljubav Crkve u hrvatskome narodu, koja Vam i ovom prigodom iskazuje svoju vjernost i odanost", ističe se u pismu koje potpisuje zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, Veliki kancelar Katoličkoga bogoslovnog fakulteta. (IKA)
Ispišite stranicu: