HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.04.2022.

Pismo kardinala Bozanića o dokidanju odredaba vezanih uz pandemiju

Draga subraćo u svećeništvu, dragi vjernici!
 
Nakon dvije godine života u pandemijskim okolnostima, koje su u sebi sadržavale i ograničenja propisana od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a posljedice kojih su se odražavale i na pastoralno djelovanje Crkve, s radošću najavljujem da se od danas, 9. travnja 2022. godine, upravo uoči svetkovine Cvjetnice, dokidaju odredbe Zagrebačke nadbiskupije koje su se ticale bogoslužja i pastorala, uvedene zbog pandemije.

Drago nam je da ćemo ponovno moći živjeti susrete s Gospodinom i međusobno u punini i raznolikosti liturgijskih gesta. Premda se dokidaju i druge odredbe, izdvajam tri, to jest one koje su našim vjerničkim zajednicama najviše nedostajale:
a)  Od danas se pričest može primati na oba načina: na ruke i na jezik.
b)  U liturgijskim slavljima ponovno se može koristiti gesta pružanja mira.
c)  Neka na ulazu u crkve budu posude s blagoslovljenom vodom.
         
Svjesni smo da će i ovaj prijelaz zahtijevati razumijevanje, strpljivost i vjerničku odgovornost. I kao što smo prolazili kroz kušnje sužavanja načina izvanjskoga očitovanja svoje vjere, čuvajući dobro drugih ljudi, tako i dalje nastojmo gajiti istu osjetljivost, pazeći na svoje bližnje.

Zahvaljujem svima vama koji ste tijekom protekloga vremena očitovali zajedništvo Crkve i svjedočili snagu Božjega Duha u teškoćama s kojima smo se susretali. Molim Gospodina da to proživljeno iskustvo donese dobre plodove u čvrstoći vjere, sigurnoj nadi i djelotvornoj ljubavi.
         
Dok se pred nama otvara Veliki tjedan i mi otvorimo srca Gospodinu.
On koji je naš Mir neka vam udijeli svoj blagoslov!
 
 
✠ Josip kard. Bozanić, v. r.
nadbiskup metropolit zagrebački 
Ispišite stranicu: