HR

Aktualnosti

Objavljeno: 08.12.2016.

Pastoralni pohod biskupa Gorskog župi sv. Stjepana u Botincu

Biskupov susret sa zajednicom „Nanovo rođeni“ .

Pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski bio je u četvrtak 1. i u nedjelju 4. prosinca 2016. godine u pastoralnom pohodu župi sv. Stjepana u Botincu.
Kroz sve susrete pastoralnog pohoda, biskupa Gorskog je pratio župnik vlč. Ivica Berdik, a pohod je u četvrtak 1. prosinca započeo doručkom kod časnih sestara Kraljice svijeta, nakon kojega je uslijedio susret sa članovima Župnog ekonomskog vijeća koji je većim dijelom protekao u razgovoru o potrebi i mogućoj gradnji crkve u Botincu.


Biskup Gorski sa članovima Župnog ekonomskog vijeća.

Zatim je uslijedio posjet vrtiću gdje su oca Biskupa dočekali "Botinečki mališani" s tetama, nakon čega je uslijedio razgovor s ravnateljicom. Biskup je pohodio i školu gdje su ravnatelj i neki djelatnici opisali situaciju u školi i (dobru) suradnju sa župnikom i časnom sestrom Marijom, vjeroučiteljicom.

Nakon škole, na redu je bio ručak s katoličkim muževima koji su ocu biskupu govorili o raznim aktivnostima koje vode u župi, a često uključuju molitvu za ljude koji su u velikim potrebama. Voditelji su predstavili razne situacije s kojima se susreću kod ljudi koji često imaju duhovnih problema i smetnji, a rijetko gdje unutar Crkve mogu naći pomoć. Tu su bili predstavnici karizmatskih zajednica, obiteljske zajednice, neokatakumenskog puta i raznih drugih pokreta i projekata koji djeluju u župi u služenju ljudima.

Biskup Gorski s ravnateljem i djelatnicima škole.

Potom su biskup Gorski i župnik Berdik otišli u posjet tekstilnoj firmi "Naftalina" koja u mnogočemu pomaže donacijama župi, a među ostalim i originalnim plaštevima za sakrament svete Potvrde. Uslijedio je susret s udrugom "Izvor ljubavi" koja djeluje kao župni karitas, prikupljajući i dijeleći osnovne namirnice i stvari potrebitima u župi, a uz to često organiziraju scenske prikaze i predstave vezane uz vjerske ili općeljudske teme.

Zatim je uslijedilo predstavljanje svih molitvenih zajednica koje djeluju u župi, te susret s bračnom zajednicom u „kućici“ – jedinom pastoralnom prostoru koji župa ima na raspolaganju uz župnu kuću u čijem se podrumu nalazi i crkva. Predzadnja točka bila je večera sa članovima Župnog pastoralnog vijeća na kojoj se također govorilo o potrebi gradnje crkve, kao i o raznim aktivnostima koje se odvijaju u župi.

Biskup Gorski sa zajednicom katoličkih muževa.

Na kraju veoma aktivnog dana uslijedio je susret sa zajednicom „Nanovo rođeni“ gdje je nakon slavljenja uslijedilo niz svjedočanstava o obraćenjima članova zajednice i njihovog susreta s Bogom živim. Biskup Gorski izrekao je zatim poticajne riječi zajednici na putu crkvenosti i svetosti, te udijelio završni blagoslov.

Biskup Gorski sa članovima Udruge "Izvor ljubavi".
  
U nedjelju, 4. prosinca 2016. godine biskup Gorski se susreo s ministrantima prije sv. Mise koju je predslavio u 9.30 sati, a u 11 sati predslavio je i središnju župnu svetu Misu. Zatim je izložen Presveti Oltarski Sakrament povodom blagdana sv. Barbare, kada je prije 45 godina crkva odzidana nakon što su je komunističke vlasti zazidale. Pastoralni pohod završio je ručkom sa svećenicima iz dekanata.


Vigor Grego,
župni suradnik
Ispišite stranicu: