HR

Aktualnosti

Objavljeno: 22.10.2014.

„Papa se u Hrvatskoj osjećao kao otac među svojom djecom“

 

FOTOGALERIJA

HOMILIJA BISKUPA ŠTAMBUKA - AUDIO

Hrvatski biskupi koji sudjeluju na jesenskom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije okupili su se u srijedu, 22. listopada u zagrebačkoj katedrali kako bi obilježili spomendan sv. pape Ivana Pavla II. Euharistijsko slavlje u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj mons. Alessandrom D'Erricom i hrvatskim biskupima predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Na samome početku slavlja okupljenima su se obratili predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić kao i kardinal Bozanić, koji  je pozvao vjernike da u ovoj godini mole za kršćanske obitelji kako bi postale svjedoci zajedništva Krista i njegove Crkve. Potaknuo je na snažniju molitvu za proglašenjem svetim bl. Alojzija Stepinca. „Molimo, radujući se danu kada ćemo bl. Alojzija Stepinca moći častiti kao sveca“, kazao je.

Prigodnu homiliju izrekao je hvarsko-bračko-viški biskup mons. Slobodan Štambuk. „Danas je dragi, blagi dan u čast velikog Hrvata, Ivana Pavla II.“, rekao je biskup na početku svoje homilije. U nastavku je slikovito prepričao san u kojem je usnuo kako razgovara sa sv. papom Ivanom Pavlom II.Počevši govoriti na talijanskom, prisjeća se mons. Štambuk, papa ga je ubrzo prekinuo i kazao da mu se obraća na hrvatskom jeziku. „Upitao sam ga: 'Ne znam jesmo li mi Hrvati zaljubljeni u neku svoju čudnu sliku, ali mi se čini, Sveti Oče, da Vi nas Hrvate posebno volite. Što kažete na to?' Papa mi je odgovorio da su Poljaci i Hrvati imali sličnu povijest. Bili smo tretirani kao narodi drugog reda“, spominje se biskup.

Podsjetio je sv. papu Ivana Pavla II. na sve one događaje koji su ostali duboko urezani u pamćenje hrvatskog vjernika, od njegova posjeta Solinu gdje su zajedno pjevali „Zdravo, Djevo, Kraljice Hrvata“, pa sve do dolaska u Mariju Bistricu i proglašenja blaženim Alojzija Stepinca. Ipak, najupečatljiviji događaj bio je Papin prvi pohod Hrvatskoj 1994. godine. „Zahvalio sam papi što nas je pohodio u tim teškim, ratnim vremenima. Neki su tada Hrvatsku željeli izbrisati“, doziva biskup Štambuk u sjećanje ratne godine.

Papa je bio svjestan jednodušnosti hrvatskog naroda i hrvatskih biskupa pa rekao da se te godine, slaveći misu na zagrebačkom Hipodromu, osjećao kao otac među svojom djecom – zaključio je svoju homiliju biskup Štambuk.

Na kraju euharistijskog slavlja, kardinal Bozanić preporučio je u molitve okupljenih vjernika sve đakonske kandidate koji će ove subote, 25. listopada primiti sveti red đakonata.

Po završetku slavlja, biskupi su se okupili u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu gdje je održano predstavljanje Sabranih djela đakovačko-osječkog nadbiskupa u miru mons. Marina Srakića. Uvodnu riječ uputio je kardinal Bozanić koji je kao domaćin svima izrazio dobrodošlicu.„Naš dragi nadbiskup Marin Srakić okupio nas je ovdje s 12 knjiga koje daruje i Crkvi i hrvatskom narodu. Knjiga je ona koja približava ljude, događaje i ideje, a ovo djelo je dar koji će omogućiti da spomen traje“, istaknuo je Kardinal u svome govoru.Prigodnu riječ uputili su još i mons. Puljić, predsjednik Matice Hrvatske akademik Stjepan Damjanović, urednik Sabranih djela mons.dr.sc. Vladimir Dugalić, te član Uprave Glasa Slavonije Marijan Beljan.
 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: