HR

Aktualnosti

Objavljeno: 26.04.2023.

Papa Franjo imenovao kardinala Bozanića članom Dikasterija za evangelizaciju

Papa Franjo imenovao je zagrebačkoga nadbiskupa u miru kardinala Josipa Bozanića članom Dikasterija za evangelizaciju u Sekciji za temeljna pitanja evangelizacije u svijetu. Tu je informaciju objavio Tiskovni ured Svete Stolice u utorak 25. travnja, a među 19 imenovanih članova desetorica su kardinala, trojica biskupa, po jedan svećenik i redovnica te četiri vjernika laika, a imenovani su i savjetnici u toj sekciji Dikasterija za evangelizaciju. Time je papa Franjo, nakon što je donio apostolsku konstituciju »Praedicate evangelium« o reformi Rimske kurije, popunio mjesta u prvom dikasteriju Rimske kurije. Taj se dikasterij sastoji od dvije sekcije kojima su na čelu proprefekti, a prefekt je dikasterija, odnosno predsjeda mu - papa. Kardinal Bozanić bio je član Papinskoga vijeća za novu evangelizaciju od njegova uspostavljanja 2011. godine, a sada kada je Dikasteriju za evangelizaciju pripojena ta donedavna ustanova Rimske kurije, Papinim imenovanjem nastavlja djelovati na razini univerzalne Crkve.

Među drugim su imenovanim članovima kardinalima i prefekti različitih dikasterija: Luis Antonio Tagle, José Tolentino de Mendonça, Kevin Joseph Farrell i Lazzaro You Heung-sik te kardinali iz mjesnih Crkava: uz kardinala Bozanića Francisco Robles Ortega iz Meksika, Odilo Pedro Scherer iz Brazila, Timothy Michael Dolan iz SAD-a, Matteo Maria Zuppi iz Italije te Filipe Neri António Sebastiăo do Rosário Ferrăo iz Indije.

Zadaća članova Sekcije za temeljna pitanja evangelizacije u svijetu Dikasterija za evangelizaciju jest prikupljati najznačajnija iskustva na području evangelizacije i stavljati ih na raspolaganje cijeloj Crkvi, a posebno se bave proučavanjem temeljnih pitanja u vezi s evangelizacijom i razvojem učinkovitoga naviještanja evanđelja, razlučivanja prikladnih načina, sredstava i jezika za njegovo provođenje. Sekcija, nadalje, potiče na razmišljanje o povijesti evangelizacije i misije, osobito u odnosu na političke, društvene i kulturne kontekste koji su obilježili i uvjetovali propovijedanje evanđelja.

Kako stoji u apostolskoj konstituciji »Praedicate evangelium«, Sekcija »proučavanjem i razmjenom iskustava podupire partikularne Crkve u procesu inkulturacije radosne vijesti Isusa Krista u različitim kulturama i etničkim skupinama, s posebnim osvrtom na pučku pobožnost«. Sekcija - čiji je imenovani član kardinal Bozanić - ima posebnu ulogu za međunarodna svetišta jer je nadležna uspostavljati međunarodna svetišta, odobravati njihove statute te promicati pastoralnu skrb na tim mjestima. Sekcija je nadležna i za katehezu, pazi da se nauk pravilno prenosi i da se katehetska formacija provodi u skladu s učiteljstvom Crkve. Kako se navodi u apostolskoj konstituciji »Praedicate evangelium«, Sekcija za temeljna pitanja evangelizacije u svijetu »potvrđuje i promiče vjersku slobodu u svim društvenim i političkim okvirima, u stvarnim situacijama u svijetu«, a o misionarkom usmjerenju te Sekcije svjedoči i činjenica da su pod tom Sekcijom na neki način »institucionalizirani« misionari milosrđa. (it)

Glas Koncila
Ispišite stranicu: