HR

Aktualnosti

Objavljeno: 29.06.2023.

Papa Franjo blagoslovio palij koji je primio zagrebački nadbiskup metropolit Dražen Kutleša

Papa Franjo je na svetkovinu svetih apostola Petra i Pavla, 29. lipnja, predsjedao misom i blagoslovio palije za nove nadbiskupe metropolite u bazilici sv. Petra u Vatikanu. Palije primaju i dvojica hrvatskih nadbiskupa metropolita: zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša i riječki nadbiskup Mate Uzinić.

Foto: Screenshot YouTube
 
Palij je bijela traka od janjeće vune koja se nosi preko misnice, a koja predstavlja tijesnu povezanost s Papom i zajedništvo s Rimskom Crkvom. Prema običaju, ono se dodjeljuje na svetkovinu apostolskih prvaka Petra i Pavla nadbiskupima metropolitima koji su primili službu u toj godini.

Tako palij u 2023. prima mons. Dražen Kutleša, koji je imenovan zagrebačkim nadbiskupom 15. travnja 2023. nakon što je Sveti Otac prihvatio odreknuće od službe kardinala Josipa Bozanića, te mons. Mate Uzinić, koji je upravljanje Riječkom nadbiskupijom preuzeo 11. listopada 2022., nakon što je Papa prihvatio odreknuće od službe nadbiskupa Ivana Devčića.

Palije ove godine primaju sveukupno 32 prelata, no na liturgijskom slavlju ih je bilo prisutno 29-ero, izvještava Vatican News. Na samom početku mise, papa Franjo blagoslovio je palije, donesene iz kapelice pri grobu sv. Petra.

Foto: Screenshot YouTube

U homiliji se Sveti Otac osvrnuo na nauk Petra i Pavla koji su odgovorili na ono bitno životno pitanje – „Tko je za mene Isus?“ – nasljedujući ga kao njegovi učenici i naviještajući Evanđelje. Crkva je pozvana rasti na isti način, istaknuo je, „nasljedujući Gospodina, neprestano i ponizno tražeći ga” te „propovijedajući Evanđelje pred svijetom i otvarajući ljudska srca prisutnosti Božjoj”. Papa je pozvao vjernike neka donose Isusa posvuda, „osobito u ona mjesta gdje su siromaštvo, propadanje i marginalizacija duboko ukorijenjeni”.

Obraćajući se nadbiskupima koji toga dana primaju palij, papa Franjo im je poručio: „Budite apostoli poput Petra i Pavla. Budite učenici u nasljedovanju i apostoli u propovijedanju. Nosite ljepotu Evanđelja posvuda, zajedno sa svim Božjim narodom”.

Na kraju homilije, papa Franjo uputio je pozdrav prisutnoj delegaciji Ekumenskog carigradskog patrijarhata.

Sveopća molitva izrečena je na raznim jezicima, među ostalim i na hrvatskom.

Nadbiskup Kutleša prethodno je primio palij 2022., kao splitski nadbiskup metropolit. Kako je objasnio vlč. mr. Tomislav Hačko, na temelju Zakonika kanonskog prava „ako bude premješten na drugu metropolitansku stolicu, metropoliti je potreban novi palij“ (kan. 437 § 3). Rijetka je to prigoda, poručio je vlč. Hačko, „no nešto takvo nije neobično ili nepoznato u Crkvi”.

IKA
Ispišite stranicu: