HR

Aktualnosti

Objavljeno: 08.11.2021.

Otvorenje spomenika povodom 700 godine Vivodine

U nedjelju 7. studenog 2021. otkriven je spomenik posvećen žrtvama Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata.

U nastavku obilježavanja 700 godina od prvog pisanog zapisa Vivodine nadomak župnog groblja na Petruš Vrhu otkriven je spomenik žrtvama Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata. Riječ je o 362 osobe od kojih je dvoje položilo svoje živote u Domovinskom ratu, a preostalih 360 su žrtve Drugog svjetskog rata i poraća čija su imena ovjekovječena na pločama ispod brončanog kipa arkanđela Mihaela. Sva imena zapisana su abecednim redom, sasvim neutralno i bez navođenja grupacije kojoj su pripadali, jer su svi oni kršteni i postali djeca Božja, a bilo je i civilnih žrtava.
 
Vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća donijelo je mnogim dušama bol i razdijeljenost, jer su se mnoga braća, rodbina i prijatelji našli stjecajem okolnosti na suprotnim stranama, ali ne svojom voljom ili svojom krivnjom. Mnogi su završili u Jazovki ili na Križnom putu.
 
Nakon podizanja zastave i himne uslijedilo je čitanje žrtava i blagoslov spomenika. Svetu misu ispred spomenika predvodio je župnik Andrija Markač pozvavši vjernike da ljube svoje neprijatelje i mole za one koji ih progone kako bi postali sinovi svoga Oca nebeskog.

"Kao što je uobičajeno da o velikim jubilejima Crkva dijeli posebne blagoslove i oproste tako neka svim Vivodincima i prijateljima Vivodine ova godina bude godina opraštanja i pomirbe! Oprostimo jedni drugima kako bi jednom u vječnosti i Gospodin bio nama milostiv!"

Slavlju na otvorenom nazočili su uz domaće vjernike i načelnici PU Karlovačke i Policijske postaje Ozalj, dožupanica Karlovačke županije, ozaljska gradonačelnica s pratnjom, načelnik općine Krašić, predstavnici Udruge branitelja Ozalj i svih domaćih udruga te prijatelji Vivodine.
Sanja Benković-Marković 


 

Ispišite stranicu: