HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.06.2016.

Otvorena izložba „Za križem“



U Velikoj dvorani Nacionalnog svetišta na Dubovcu otvorena je u četvrtak, 9. lipnja izložba “Za križem” karlovačkog akademskog slikara, grafičara i crtača Danijela Butale, povodom proslave 329. obljetnice izbora svetog Josipa za glavnog zaštitnika Hrvatske.

Izložbu je otvorio i kratko govorio o autoru, izvanredni prof. art. Tomislav Buntak, prodekan za upravu i financije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Međutim, najznačajniji detalj iz prodekanovog izlaganje je to da će u buduće nastojati pojedine izložbe iz Zagreba, ili studentske radove na temu sakralne umjetnosti, dovesti u Karlovac i izložiti u Nacionalnom svetištu za kojega drži da je odličan izložbeni prostor.

Butala je hrvatskoj javnosti poznat kao vrstan crtač – grafičar, međutim malo manje je poznat i kao vrstan slikar sakralnih djela. Vezavši se uz već poznate motive leptira, skakavaca, vilinih konjica, libela, lišća, riba i slično, sakralnim temama počinje se baviti krajem 80-ih godina posebno potaknut mučnim slutnjama predstojećeg vremena i stradanjem hrvatskog naroda.



Njegovi raniji radovi oslikavaju i unutrašnjost crkve Sv. Josipa. Naime, na poziv vlč. Marijana Radanovića za crkvu sv. Josipa osmislio je ornamente za kameni oltar, izgled krstionice, propovjedaonice i pojedinog crkvenog namještaja, nakon čega je 1979. godine oslikao i 14 postaja križnoga puta.

Uglavnom su izloženi motivi raspeća. Kustosica Gradskog muzeja Karlovac Antonija Škrtić je u katalogu izložbe zapisala:

„Ovom izložbom Daniel Butala hodočasnicima Nacionalnog svetišta svetog Josipa, osim izbora radova sakralne tematike, pruža i jedinstvenu priliku upoznavanja pripremnih skica križnoga puta crkve sv. Josipa čime je naglašena procesualnosti i kontekst nastanka samoga djela“.

Zahvalivši se ovom prigodom autoru mons. Antun Sente ml., rektor Svetišta je između ostaloga rekao: Ova je izložba prva u Velikoj dvorana Nacionalnog svetišta u Karlovcu. Želja nam je ovom izložbom novoj karlovačkoj rijeci, rijeci hodočasnika, koji srijedom, subotom, nedjeljom i drugim danima sve više zalaze u ovo svetište, pružiti još više različitih sadržaja.



Svetišta nisu samo prostori ispunjeni ljudima pognutih koljena i sklopljenih ruku, to ponajprije, svetišta su izvorišta i ishodišta kulture, misli, susreta, ideja za svako dobro djelo i za svakog čovjeka.

"Iskreno sam ponosan što se ovo naše svetište obogatilo ovom galerijom. Još i danas kao da osjećam na mojoj glavi ruku velečasnog Marijana kad smo bili djeca na misi u ovoj našoj crkvi", rekao je Butala.

Izložba „Za križem“ moći će se razgledati do 31. srpnja.



Pjevanjem i sviranjem ljepoti otvorenja izložbe doprinijeli su članovi dječjeg zbora "Josipove pahuljice" pod vodstvom s. Dominike Šašo.

Tekst: Marijan Bakić
Foto: Dinko Neskusili
Ispišite stranicu: