HR

Aktualnosti

Objavljeno: 05.11.2022.

Otvaranje izložbe "Rattkayi Velikotaborski i Crkva"

U Velikom Taboru u Hrvatskom zagorju u petak 4. studenog 2022. otvorena je izložba Rattkayi Velikotaborski i Crkva, u čijem postavu su i umjetnine iz Dijecezanskog muzeja Zagrebačke nadbiskupije.



Na početku otvaranja izložbe okupljenima se obratila viša kustosica Nadica Jagarčec, koja je kratko progovorila o ideji postavljanja ove izložbe, kao i o značenju obitelji Rattkay za ovaj kraj i Bansku Hrvatsku. U ime Ministarstve kulture i medija skup je pozdravila Anuška Deranja Crnokić i izrazila podršku ovom i sličnim kulturnim projektima, a otvaranje izložbe glazbeno su obogatile Gorana Tomašić Šragalj na flauti i Biserka Krčelić na harfi.



Ovom izložbom prikazano je djelovanje obitelji Rattkay, ne samo kao patrona okolnih župa nego i njihove članove koji su ujedno bili članovi cistercitskog, pavlinskog i isusovačkoga reda. Neki od njih bili su zagrebački kanonici, misionari, pa i biskupi poput Adama Benedikta Rattkaya, senjsko-modruškog biskupa (1678./79.-1718.).



Izložbu je službeno otvorio vlč. dr. sc. Vlado Mikšić, predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije, koji je u svom govoru predstavio obitelj Rattkay koja dolazi iz Mađarske, djeluje u Trojednoj Kraljevini i obogaćuje hrvatsku civilnu i crkvenu povijest.



Izložba se može razgledati u obnovljenoj kasnosrednjovjekovno-renesansnoj utvrdi Veliki Tabor do 30. lipnja 2023. godine.


vlč. dr. Vlado Mikšić
Ispišite stranicu: