HR

Aktualnosti

Objavljeno: 22.08.2017.

Oproštaj od župnika i franjevaca trećoredaca glagoljaša u župi svetog Leonarda u Kotarima



Premještaji župnika redoviti su procesi u Crkvi, te sami po sebi ne predstavljaju ništa osobito, ali u župi svetog Leonarda opata u Kotarima pored Samobora događaj je to koji zavrjeđuje poseban osvrt. Naime, s premještajem tj. odlaskom dosadašnjeg župnika fra Marka Vrgoča zatvara se i franjevački samostan u kojemu su djelovali franjevci trećoredci glagoljaši.

Franjevci trećoredci glagoljaši upravljali su našom župom u kontinuitetu nešto više od pola stoljeća, od 1964. - 2017. godine. Prvi puta preuzeli su župu 1941. godine na zamolbu tadašnjega zagrebačkog nadbiskupa, sada blaženika, Alojzija Stepinca. Tada župu preuzima o. Šime Vladović kao privremeni upravitelj župe; bio je kratko vrijeme te ga zamjenjuju kako slijedi:
o. Srećko Dujmović 1941-1943.
o. Rajko Kraljev 1943-1945.
o. Marko Japundžić 1945-1947.

1947. godine franjevci trećoredci napuštaju župu do 1964. kada se ponovno vraćaju. U međuvremenu župu su vodili župnici iz Ruda vlč. Košta Rafo i vlč. Juraj Kuhtič, vlč. Franjo Ljubetić iz Plešivice, vlč. Josip Hršak iz Ruda, vlč. Franjo Jakupčić kao privremeni upravitelj te vlč. Josip Frkin iz župe u Novom selu Okićkom.

Od 1964. godine ponovno trećoredci preuzimaju župu:
o. Rajko Kraljev 1964-1965. (drugi put)
o. Frane Šešelja 1965-1968.
o. Lovro Jelušić 1968-1976.
o. Rafael Lukarić 1976-1978.
o. Marko Vrgoč 1978-1980.
o. Damjan Šešelja 1980-1984.
o. Božo Bugarija 1984-1987.
o. Tomo Kero 1987-1997.
o. Mirko Kralj 1997-2001.
o. Tomo Kero 2001-2005. (drugi put)
o. Lovro Jelušić 2005-2013. (drugi put)
o. Petar Grubišić 2013-2015.
o. Marko Vrgoč 2015-2017. (drugi put).



Tijekom ovoga razdoblja uz župnike i gvardijane boravili su ovdje i slijedeći fratri: o. Đuro Ivanović, o. Rudi Jerak, o. Vinko Pulišić, o. Alfons Kupres i o. Bernard Rubinić. Nakon tako dugog vremena, suživot franjevaca i župljana ispreplitao se u radosnim i tužnim trenutcima, te su se i brojna trajna prijateljstva uspostavila i održala. Uvijek su svi trećoredci voljeli doći u Kotare, u „oazu mira“ kako je naše mjesto od milja nazivao fra Bernard. Svi su voljeli domaću kuhinju, gostoprimstvo, divan gorski zrak koji odmara tijelo i dušu.

Nadomak velegradu, Kotari su svim svećenicima bili prilika za kvalitetan odmor i duhovne vježbe. Župa je, iako malena, dala duhovna zvanja upravo u Provinciju franjevaca trećoredaca glagoljaša: fra Alfonsa Kupresa iz Cerja, fra Bernarda Rubinića iz Bukovja te istaknutog znanstvenika, pokojnog fra Leonarda Tandarića iz Kotara, koji je veliki doprinos dao proučavanju staroslavenskog jezika i glagoljice. Fra Bernard je posebno revno obilazio bolesne i starije župljane, te je unatoč visokoj životnoj dobi uvijek bio spreman na hodočašća koja su s njim bila istinski doživljaj.

Malo tko je znao da se u fra Alfonsu krije slikarski talenat, pa veseli činjenica da je u samostanu župi u nasljeđe ostavio krasnu sliku blaženoga Alojzija Stepinca koju je sam naslikao. Za vrijeme svoga boravka u župi učinio je mnogo za obnovu crkve i samostana, te je u teška komunistička vremena 50-ih i 60-ih godina dvadesetoga stoljeća, spasio samostan od zaposijedanja komunističkih organizacija.



Mnoge bi se zgode mogle opisati, ali nije moguće sve spomenuti. Pamtit ćemo svakako fra Lovrinu gostoljubvost, fra Petrove i fra Markove propovijedi, angažiranost oko mladih fra Mirka, fra Božinu srčanost i brižnost, fra Tominu skromnost i ustrajnost u molitvi. Vijest o tome da naši franjevci napuštaju župu i samostan sve nas je pogodila. Ali, sveta poslušnost je iznad svega pa tako i naših želja i zamisli. U nedostatku duhovnih zvanja, trećoredci su prisiljeni povući se iz naše župe. To nam svima mora biti poticaj za jačanje molitve upravo za svećenička zvanja te poticanje mladih koji se odlučuju na redovnički i svećenički poziv da u njemu i ustraju.

U nedjelju, 20. kolovoza, župnik fra Marko oprostio se sa župljanima na redovitim svetim Misama u 9.30 i u 11 sati. „Predstavljanje je uvijek lakše nego opraštanje“, rekao je fra Marko, međutim, „sve ima svoje doba, i svaki posao pod nebom svoje vrijeme“, dodao je citirajući krasne stihove iz Svetoga Pisma (Prop, 3, 1). U ime Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša župljane je pozdravio i zahvalio se fra Zvonimir Brusač, istaknuvši kako su Kotari uvijek bili usko vezani za razvoj i život cijele Provincije, te izrazio želju i nadu da ćemo u budućnosti ostvarivati brojne susrete kojima će se očuvati bogatstvo uspomena iz razdoblja djelovanja u samostanu u Kotarima. Riječ zahvale u ime župljana fra Marku i fra Zvonimiru uputio je Milan Suban, a prigodne darove za trajnu uspomenu župniku i predstavniku Provincije predale su Katica Suban, Rafaela Rubinić i Paula Šogorić. 

Dragi franjevci, ostat ćete nam svima u srcima i molitvama! Hvala vam za sve što ste učinili za našu župu! Našem župniku fra Marku želimo sretan i blagoslovljen boravak i djelovanje u Belišću! Svim franjevcima trećoredcima želimo puno ustrajnosti i jakosti u pastoralnom djelovanju i pouzdanja u Božju providnost!

Violeta Gjurkin,
suradnica tiskovnog ureda župe sv. Leonarda


STIHOVI SA BRIJEGA
(Sv. Leonard – Kotari)
fra Rajko Kraljev

Čudite se, vi gradski ljudi,
zašto tako volimo
taj pusti brijeg;
kako nas ne izjeda kao ljude
osamljenost čovjeku gorka
i zimi debeli snijeg.
O, zar vi ne vidite
da vam naraste
barometar
punijeg života
kad dođete tu
u naš Sibir?
Zar kod nas nije slađi mir?

Nemojte nas žaliti
što živimo na tom
brijegu danas,
sred nemirnog
atomskog vala,
što bježimo od krika užitka
i opojnih čaša karnevala.
Ima vam veselja i sreće, braćo,
u posjedu osamljenih ljudi
kao skriveno blago
u dragom Miru onom,
do kojega se ne može fićom,
ne može avionom.

Ispišite stranicu: