HR

Aktualnosti

Objavljeno: 02.07.2023.

Održani 14. susreti raseljenih vjernika župa kotorvaroške doline u Zagrebu

Četrnaesti susreti raseljenih vjernika Hrvata župa kotorvaroške doline (Kotor-Varoš, Sokoline i VrbanjciI i njihovih prijatelja održani su na 13. nedjelju kroz godinu, 2. srpnja 2023. u franjevačkoj Župi Svete Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici u Zagrebu, pod geslom: „Susresti drage ljude i čuti o rodnom zavičaju“.

 
Organizatori ovogodišnjeg okupljanja su Udruga Kotorvaroških Hrvata sa sjedištem u Zagrebu i Župa Svete Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici. Misu u samostanskoj i župnoj crkvi predslavio je župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Sokolinama i upravitelj Župe sv. Franje Asiškog u Vrbanjcima fra Juro Aščić.

Fra Juro je u uvodu u slavlje pozdravio franjevce svećenike i okupljene domaće župljane vjernike zahvalivši im za poziv, kao i vjernike kotorvaroških župa. Naglasio je važnost takvih zavičajnih okupljanja u kojima je glavni sadržaj misa i molitva, te uzajamnog poštovanja i susreta kojih u novijim vremenima, nažalost, ima sve manje, počevši od obitelji, pa do sredina u kojima žive. Izrazio je pritom zadovoljstvo što raseljeni Hrvati vjernici iz Kotor-Varoša ne zatiru osjećaj i običaj pripadnosti rodnom kraju. Zahvalio im je što se rado i često okupljaju barem godišnje kako u Hrvatskoj, tako u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, a najradije u rodnom zavičaju za ljetnih odmora i važnih svetkovina i blagdana – za Veliku Gospu, Rokovo, sv. Franju, Ilinu, Sve svete…, čuvajući tako spomen i vrijednosti zavičajne baštine i kraja u kojem su rođeni i iz kojeg su potekli.

Misa je slavljena za sve pokojne, stradale, ubijene i nestale Kotorvarošane u Drugom svjetskom ratu, poraću i Domovinskom ratu. Suslavili su domaći franjevci: gvardijan Samostana sv. Ilije i župni vikar fra Stipo Karajica i župni vikar fra Marinko Baotić.

Pjevanje pučkih pjesama predvodio je mješoviti župni zbor pod vodstvom Zdenke Čupar. Čitanja i zazive Sveopće vjernika čitali su: Dora Kovačić, Augustin Jelušić, Marijeta Juranović i Jela Mandić.

Sudjelovali su i generalni konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci prof. Zoran Piličić, Ivan Zeba iz Ureda za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata u Bosni i Hercegovini pri Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, predsjednik udruge Svjetske organizacije Roma u borbi protiv rasizma, diskriminacije i siromaštva Toti Dedić te članovi upravnog Odbora Udruge Kotorvaroških Hrvata u Zagrebu predvođeni dopredsjednikom Jozom Petrušićem.

Na kraju slavlja sve okupljene pozdravili su domaćin fra Stipo Karajica i Ivan Zeba u ime članova Udruge Kotorvaroških Hrvata – Zagreb. Izrazili su zadovoljstvo što su se ponovno okupili u Zagrebu iz drugih dijelova Hrvatske i tako obilježili svoje 14. zavičajne susrete. Pozvali su i druge da slijede takve primjere, zahvalivši posebno prijateljima i podupirateljima za duhovnu i materijalnu podršku u pripremi ovogodišnjeg susreta.


 
Nakon mise susret je nastavljen zajedničkim druženjem i razgovorom uz agape ljubavi u kripti župne crkve. 

IKA
Ispišite stranicu: