HR

Aktualnosti

Objavljeno: 21.06.2016.

Održana posljednja filmska tribina kršćanske tematike u pastoralnoj godini



Posljednja tribina filmova kršćanske tematike „Milosrđe u filmu“ u pastoralnoj godini 2015./2016., održana je 17. lipnja 2016. u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu, a bila je posvećena filmu „Nedodirljivi“.
           
Jedan od najuspješnijih francuskih filmova svih vremena režirali su 2011. godine Olivier Nakache i Eric Toledano. Priča je to koja govori o nesvakidašnjem prijateljstvu između bogatog francuskog aristokrata Philippea i otkačenog imigranta Drissa iz radničke obitelje. Kada kvadriplegičar Philippe napravi „audiciju“ za novog njegovatelja, Driss, tek izišao iz zatvora, niti ne sluti da će upravo on biti odabran za taj nimalo lak posao koji niti želi niti je za njega adekvatno osposobljen.

Silom prilike Driss prihvaća probni rok od mjesec dana, a ta će odluka obojici muškaraca zauvijek promijeniti živote. Spajajući nespojivo kroz niz komičnih situacija – klasiku i pop, visoku umjetnost i kitch, kolokvijalni i književni govor, bolest i zdravlje – Philippe i Driss otkrivaju snagu pravog prijateljstva i žrtve koju ono ponekad zahtjeva. Zahvaljujući tom prijateljstvu postaju bolji i sretniji ljudi, te kroz nesebično darivanje i milosrdno prihvaćanje tkaju vezu koja ih čini nedodirljivima, prkoseći tako rasnim, društvenim i kulturalnim razlikama.
           
Radnja filma temelji se na istinitoj priči Philippa Pozza di Borga i njegovog francusko-alžirskog njegovatelja Abdela Selloua, a ovu toplu emotivnu priču dočarava bajkovita glazba poznatog talijanskog kompozitora Ludovica Einaudia.
           
Budući da je papa Franjo ovu godinu posvetio Božjem milosrđu, u ovoj sezoni tribine su bile posvećene upravo milosrđu u filmu. Kroz devet mjeseci prikazivali su se filmovi iz različitih povijesnih razdoblja i iz različitih zemalja, a svi su eksplicitno ili implicitno pripovijedali o važnosti ljubavi, suosjećanja i milosrđa u međuljudskim odnosima.U filmovima poput „Nakon vjenčanja“, „Bagdad Cafe“, „Šalji dalje“ i „Nježna milosrđa“, prikazana je važnost milosrđa u obitelji; u „Posjetitelju“, „Vlaku života“ i „Nedodirljivima“ zajednička crta bila je milosrđe među strancima i marginaliziranima, a u „Dva dana, jedna noć“ i „Plodovima gnjeva“ promišljalo se o milosrđu u odnosu na radničku klasu i etiku rada.    Nakon svakog odgledanog filma uslijedila je analiza i rasprava o filmu koju su moderirali Tomislav Čegir i Irena Sever Globan. Filmske tribine, njih devet, u ovoj pastoralnog godini posjetilo je oko 1800 osoba.

Najavljujemo da će u pastoralnoj godini 2016./2017. tribine filmova kršćanske tematike biti posvećena temi očinstva u filmu. (NPI)
Ispišite stranicu: