HR

Aktualnosti

Objavljeno: 01.12.2016.

Održana adventska duhovna obnova za svećenike u trajnoj formaciji u Zagrebu



Za svećenike u trajnoj formaciji Zagrebačke nadbiskupije te biskupija Bjelovarsko-križevačke i Sisačke, koji su zaređeni zadnjih sedam godina, održana je, u utorak 29. studenog 2016. godine, u Duhovnom centru sestara Kćeri Božje ljubavi u Granešini, jednodnevna duhovna obnova.
Voditelj duhovne obnove bio je isusovac pater Stjepan Fridl, glavni urednik Radija Marija, koji je svoja razmatranja posvetio promišljanju o duhovnom vodstvu, svećeničkom prijateljstvu te o važnosti sakramenta svete ispovijedi za duhovni razvoj i sazrijevanje svećenika. Nakon razmatranja p. Fridla, svećenici su imali mogućnost osobnog razmatranja i molitve. Tijekom duhovne obnove p. Fridl je bio na raspolaganju svećenicima za sakrament svete ispovijedi ili osobni razgovor.

Na završnom djelu duhovne obnove svećenike je pohodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić s pomoćnim biskupom zagrebačkim mons. Ivanom Šaškom, a njima se na objedu pridružio i župnik u Granešini vlč. Josip Balog. Na kraju duhovne obnove Kardinal se osvrnuo na održane formativne susrete svećenika tijekom mjeseca listopada i studenoga te ih je upoznao s neposrednim pripremama za početak zasjedanja Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije. Kardinal je također potaknuo svećenike da tijekom vremena došašća u planiranju pastoralnih aktivnosti stave poseban naglasak na svetu ispovijed kako bi svojim vjernicima bili na raspolaganju u slavljenju tog sakramenta.

Formativni put u trajnoj formaciji, tijekom pastoralne godine 2016./2017., svećenici su započeli 10. listopada te će ga nastaviti u siječnju sljedeće godine. Tijekom mjeseca listopada i studenoga imali su nekoliko susreta po skupinama koji su se održavali u prostorima Nadbiskupijskog pastoralnog instituta i Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu. U mjesecu listopadu razmišljali su o novoj evangelizaciji te o čašćenju Blažene Djevice Marije, dok su u studenome promišljali o Službi pokore i pomirenja u perspektivi kršćanske svetosti te o Službi duhovnoga vodstva. Govoreći o tim temama koristili su određene crkvene dokumente.

Tako su u promišljanju o novoj evangelizaciji koristili: Radni dokument Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije – instrumentum laboris, a govoreći o čašćenju Blažene Djevice Marije: Direktorij o pučkoj pobožnosti i liturgiji Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata. Razmišljajući pak o Službi pokore i pomirenja u perspektivi kršćanske svetosti te o Službi duhovnoga vodstva, svećenici su se služili dokumentom Kongregacije za kler Svećenik – služitelj Božjeg milosrđa. Pomoć za ispovjednike i duhovne vođe.

Tijekom svakog susreta svećenika, poseban naglasak stavljen je na službu naučavanja kroz tumačenja nedjeljnih liturgijskih čitanja i pripremu homilija. Susreti su također bili prožeti zajedničkom molitvom Časoslova te euharistijskim klanjanjem. Susretima je koordinirao vlč. Željko Faltak pod vodstvom pomoćnog biskupa zagrebačkog mons. Ivana Šaška, koji je bio nazočan na svim susretima. Program trajne formacije svećenika zaređenih zadnjih sedam godina nastavlja se u mjesecu siječnju sudjelovanjem na Teološko-pastoralnom tjednu od 24. do 26. siječnja 2017. godine.

vlč. Željko Faltak
Ispišite stranicu: