HR

Aktualnosti

Objavljeno: 12.06.2023.

Održan završni susret polaznika Trajne formacije svećenika

Završni susret polaznika Trajne formacije svećenika Zagrebačke nadbiskupije održan je u ponedjeljak 12. lipnja ove godine u Župi Bl. Augustina Kažotića u Lupoglavu. Susretom je, kao voditelj Trajne formacije svećenika, predsjedao mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački. Na početku susreta koordinator Trajne formacije, preč. Ivan Lukić govorio je o protekloj formacijskoj godini, kratko se osvrnuo na ostvareni plan i program naglašavajući najvažnije susrete i teme o kojima se govorilo i razmišljalo. Istaknuo je glavne naglaske održanih duhovnih obnova te podsjetio na plodove rasprava, razgovora, poticajnih materijala koje su svećenici zajednički pripremili te na taj način obogatili i mnoge vjernike.



Ovogodišnji program Trajne formacije svećenika Zagrebačke nadbiskupije obuhvatio je 55 svećenika zaređenih u posljednjih 10 godina. Na ovom susretu svoje iskustvo i riječ zahvale izrekla su dvojica svećenika koji nakon ove godine izlaze iz programa trajne formacije: vlč. Marko Baršić i vlč. Filip Pavlović.



Budući da se ove godine Crkva spominje 700. obljetnice rođenja za nebo zagrebačkoga biskupa bl. Augustina Kažotića, u drugome dijelu susreta vlč. Filip Pavlović govorio je o njegovu životu i moćnome zagovoru koji prati sve one koji mu se utječu. Osobito je stavljen naglasak na one trenutke i događaje koji su značajni i poticajni svakom svećeniku u njegovu služenju Bogu i ljudima. Biskup Kažotić osobito je brinuo za siromašne, za one koji su bili potrebni pomoći i ohrabrenja u ostvarenju životnoga poziva i poslanja.



Nakon molitve Srednjega časa, u kratkom nagovoru, biskup Šaško je govorio o Božjem savezu koji ostaje zauvijek te potaknuo sve prisutne da prepoznaju Boga u njegovoj ljubavi i vjernosti koju nam iskazuje svakoga dana. Naša povezanost i blizina s Bogom, naš Savez s njime očituje se u ljubavi koju nosimo u srcu i konkretno živimo služeći vjerno i radosno Bogu i bližnjima.



Nakon tih misli i zajedničke molitve susret je završen zajedničkim ručkom kojega su pripremili župljani Župe bl. Augustina Kažotića.


Trajna formacija svećenika
Ispišite stranicu: