HR

Aktualnosti

Objavljeno: 17.10.2022.

Održan XV. međunarodni znanstveni simpozij crkvenih pravnika

Petnaesti međunarodni znanstveni simpozij crkvenih pravnika, na temu Administrativno kanonsko pravo u teoriji i praksi, održao se 14. i 15. listopada 2022. godine u Vodicama. Pod sponzorstvom Hrvatske biskupske konferencije, Simpozij je organiziralo Hrvatsko kanonističko društvo u suorganizaciji Šibenske biskupije te Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.



Svečanom otvorenju Simpozija prisustvovali su mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup, mons. Ante Ivas, šibenski biskup u miru, mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup i metropolit te duhovni voditelj Hrvatskoga kanonističkog društva, mons. Andrej Saje, novomeški biskup i predsjednik Slovenske biskupske konferencije, gosp. Ante Cukrov, gradonačelnik Vodica te velik broj crkvenih pravnika, djelatnika crkvenih sudova i studenata kanonskog prava.

Okupljene sudionike na početku je pozdravio dr. sc. Ivica Ivanković Radak, predsjednik Hrvatskoga kanonističkog društva. Zahvalio je svim organizatorima ovogodišnjeg Simpozija, a posebno mons. Rogiću na pozivu, domaćinstvu i otvorenosti te mu uručio prigodni poklon. Pozdravivši sve uvažene goste, dr. sc. Ivanković Radak istaknuo je da se ove godine petnaesti put u šesnaest godina (od 2007.) održava znanstveni skup što ga organizira Hrvatsko kanonističko društvo te da se ovogodišnji susret može smatrati jubilarnim. Stoga je zahvalio svima koji su zaslužni za organizaciju, ustrajnost i kontinuitet održavanja Simpozija: „U ostvarenju određene ideje čovjeka ponese početni entuzijazam koji s vremenom ponekad nestane, stoga je kontinuitet hvale vrijedan“. Izrazio je „iskrenu radost i zahvalnost što su za ovu prigodu objavljena dva nova zbornika radova“ s XII. međunarodnoga znanstvenog simpozija crkvenih pravnika, održanog u Otočcu (Slovenija) 2018. godine, pod naslovom Personalne pretpostavke za novi kanonski ženidbeni postupak, urednikâ dr. sc. Lucije Boljat i dr. sc. Andreja Sajeta te zbornik s XIII. međunarodnoga znanstvenog simpozija crkvenih pravnika, održanog u Malinskoj na otoku Krku 2019. godine, pod naslovom Spolno zlostavljanje maloljetnika. Odgovor Crkve u svjetlu kanonskog prava, urednika dr. sc. Ivice Ivankovića Radaka. Osvrćući se na razloge odabira teme ovogodišnjeg simpozija Administrativno kanonsko pravo u teoriji i praksi, kazao je kako se o ovoj temi manje raspravlja unutar kanonsko-pravnih krugova, osobito na hrvatskom i slovenskom govornom području te stoga odabir ove teme daje posebnost ovogodišnjem Simpoziju omogućavajući da se osvijetli i obogati ovaj vid kanonskog prava novim uvidima. „Predavačima želim da nas svojim mislima uvedu u bogatstvo pravnog razmišljanja, a sve vas, cijenjeni sudionici, pozivam na otvorenost u slušanju, razmišljanju, razlučivanju i raspravi“, kazao je dr. sc. Ivanković Radak.



Mons. Rogić predvodio je molitvu te uputio riječ dobrodošlice i pozdrava u kojoj je zahvalio za odabranu temu i istaknuo kako očekuje da „vrijednost ovoga simpozija u konkretnosti kako je navedeno, ne samo u teoriji nego i u praksi za naše kancelarije, za naše urede, kurije“ pridonese nastanku redovitih protokola, ujednačenih u cijeloj Hrvatskoj.

Duhovni voditelj Društva, mons. Mate Uzinić, u prigodnoj riječi pridružio se svim upućenim pozdravima i zahvalio domaćinu, šibenskom biskupu mons. Rogiću, kao i samom Društvu na čelu s predsjednikom dr. sc. Ivicom Ivankovićem Radakom. Osobito je pozdravio predavače i zahvalio na predavanjima koje su pripremili uz nadu „da će kroz raspravu dopustiti da ovo naše okupljanje bude sinodsko okupljanje, tako da u međusobnim dopunama doista dozvolimo Duhu Svetom da On također progovara i da nadahnjuje ne samo druge grane teologije, nego i kanonsko pravo i ono što je s njim povezano“. Naglasio je važnost onoga što govorimo, „ali ono što je puno važnije od same teorije je praksa, odnosno, način. Važno je znati što, od vas očekujemo da nam to kažete, ali to nije dovoljno. Nakon toga je puno važnije to kako, kako vršimo ono što trebamo vršiti jer upravo kroz to kako mi šaljemo onu poruku koju trebamo poslati“, kako ne bismo izgubili iz vida „smisao i cilj Crkve i našega poslanja, a ono je uvijek i ponovno proslava Boga i spasenje“.



Kancelar Nadbiskupskoga duhovnog stola mr. sc. Marko Kovač, pročitao je poruku koju je uputio nadbiskup metropolit zagrebački, kardinal Josip Bozanić, izrazivši zadovoljstvo što je za ovogodišnji simpozij odabrana tema Administrativno kanonsko pravo u teoriji i praksi, „koja je do sada bila nedostatno zastupljena u istraživanjima u Crkvi u Hrvatskoj“. Kardinal Bozanić istaknuo je da „u životu Crkve administrativno (upravno) pravo ima veliku važnost, ništa manju od važnosti normativnog prava, a s praktičnog gledišta još i veću zbog njezine širine na što upućuje i sam program izlaganja na Simpoziju. U važećem Zakoniku kanonskog prava administrativno pravo po prvi puta poprima organsku sistematizaciju, koja predstavlja značajnu korist za pastire i vjernike. Iako nije savršena i zahtijeva daljnju razradu, osobito u krajevnom pravu, ipak je čvrsto u službi pastoralnog vodstva, vlasti upravljanja“ koja „kao jedini cilj ima istinsko dobro osoba i želi biti odraz jedinoga najvišeg dobra koje je Bog“ i „svi koji se u teoriji i praksi susreću s različitim temama i pitanjima iz upravnog područja pozvani su duboko ljubiti svakog čovjeka i svakome dati ono što mu pripada“.

Pozdravni govor dekana Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Josipa Šimunovića, pročitao je doc. dr. sc. Taras Barščevski. U svom govoru Dekan je pozdravio sve okupljene istaknuvši da ga je obradovao izbor teme „koja se želi promišljati i obraditi na međunarodnom simpoziju crkvenih pravnika. Tema XV. međunarodnoga simpozija crkvenih pravnika vrlo je aktualna i dobrodošla ne samo za sudionike međunarodnoga simpozija nego i za širu crkvenu javnost“. Zahvalio se „programskom odboru na odabiru aktualne i životne teme međunarodnoga simpozija“ te uputio poticaj „da doprinosi i razmišljanja o temi simpozija ne ostanu samo na predavanjima, nego da po dobroj praksi (kako smo već naviknuti) budu otisnuti u Zborniku“. Na kraju je svima zaželio blagoslovljen rad i uspješan hod kroz zanimljivi program Simpozija.



Nakon svečanog otvaranja, prvog dana Simpozija održana su predavanja: Pojmovno određenje i karakteristike „administrativnoga kanonskog prava“ (dr. sc. Alan Modrić, Rim); Administrativno kanonsko pravo u Crkvi u Hrvatskoj: stanje i perspektive (dr. sc. Slavko Zec, Rijeka); Dodirne točke administrativnog prava Crkve i hrvatskoga upravnog prava (dr. sc. Frane Staničić, Zagreb); Upravni akti općega kanonskog karaktera: opće odluke i upute (dr. sc. Lucija Boljat, Zagreb); Gli atti amministrativi singolari. Norme comuni (cann. 35-47) (dr. sc. Matej Pavlič; mr. sc. Gregor Rogelj, Ljubljana).
U poslijepodnevnim satima sudionici Simpozija obišli su grad Šibenik, među ostalim posjetili su Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića, gdje ih je dočekao gvardijan i rektor Svetišta, fra Josip Ivanović. Prvi dan Simpozija završio je euharistijskim slavljem u katedrali sv. Jakova koje je predvodio mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski. U prigodnoj homiliji, mons. Rogić poručio je da smo svi „jednako pozvani otvoriti uši srca i oči duše za Kristovo evanđelje, za Božju Riječ. Jer u protivnom, ostat ćemo na slovu zakona i bojim se proći gore nego li u Starom zavjetu, gdje se govori o srdžbi Božjoj i odmazdi“. Pronaći Božji naum, predodređenje, volju Božju „može se samo po poslušnosti i u poniznosti. To je na početku bilo prekršeno po neposluhu i oholosti, a povraćeno po poslušnosti do smrti na križu. Nuđeni su savezi, zakoni, zapovijedi, propisi, uvijek iznova pred čovjekom stoji izbor, poslušati, prihvatiti, biti uvjeren da je to pravi put u sreću, u život, u ostvarenje i vječnost, ili nastaviti po svome mimo zakona, mimo saveza, mimo dobivenih obećanja i ponuđenog cilja“. Osvrnuvši se na svetopisamske tekstove čitane na misnom slavlju, istaknuo je da nas Isus „želi osloboditi. Kaže to s nevjerojatnim uvodom koji već tješi: A kažem vama, prijateljima svojim: ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a nakon toga nemaju više što učiniti. Pokazat ću vam koga vam se bojati: onoga se bojte koji pošto ubije, ima moć baciti u pakao. Da, velim vam, njega se bojte! Uklonite, odbacite krive strahove koji vas zavode i ravnaju vašim postupcima, a odvode vas u vječnu propast“. Naglasio je da sedmi dar Duha Svetoga, strah Božji, znači „čuvati istinu, pravednost, živjeti bez tajni koje moram skrivati – ako baš hoćete: živjeti po Zakonu – čuvati naklonost Božju u svome životu. Ne umanjiti je svojim postupcima, odlukama, krivim izborima. A to znači živjeti u milosti Božjoj“. U Božjoj blizini „ne mogu opstati ni laž, ni skrivanje, niti ikoje licemjerje, niti kakav kvasac farizejski. Ostaje izbor na nama da živimo, da budemo na hvalu slave njegove! Možda nam onda ne bude trebalo toliko paragrafa“, zaključio je biskup Rogić.



Tijekom drugog dana Simpozija održano je pet predavanja: Biskupijska kurija: središnje upravno tijelo biskupije (mr. sc. Marko Kovač, Zagreb; mr. sc. Ivan Rak, Varaždin); Službe i figure biskupijske kurije prema Zakoniku iz 1983. (dr. sc. Ivica Ivanković Radak, Subotica; dr. sc. Zdenko Ilić, Đakovo); Redovnička kurija i upravljanje ustanovom ili družbom (dr. sc. Dijana Mihalj, Split; mr. sc. Katarina Dunatov, OSB, Montecassino); Župni ured – kanonsko javnobilježničko mjesto (dr. sc. Ilija Marković, Sarajevo); Kršenje propisa o zaštiti osobnih podataka u crkvenoj administraciji: kazne za pravnu osobu (dr. sc. Marija Đuzel; dr. sc. Ivan Vukušić, Split).



Održan je također okrugli stol s temom „Hrvatska biskupska konferencija, Pravilnik o crkvenim maticama i drugim uredskim knjigama dvadeset godina nakon donošenja: izazovi biskupijskoj kuriji i župi“, na kojem su izlagali dr. sc. Marija Džinić iz Zagreba, mr. sc. Krešimir Mateša iz Šibenika, dr. sc. Ilija Dogan iz Đakova te dr. sc. Klara Ćavar iz Zadra.

Nakon predavanja uslijedila je dinamična rasprava tijekom koje su sudionici iznijeli problematiku iz prakse vođenja župne administracije. Simpozij je zaključio mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup, prigodnom riječi i molitvom.



Večer uoči Simpozija, 13. listopada 2022. godine, održala se XII. redovita skupština Hrvatskog kanonističkog društva pod predsjedanjem dr. Ivice Ivanković Radaka, predsjednika Društva.

Darinka Murić
Ispišite stranicu: