HR

Aktualnosti

Objavljeno: 06.02.2023.

Održan treći susret Temeljne formacije animatora

Proteklog vikenda, 4. i 5. veljače 2023. godine, održan je treći susret Temeljne formacije animatora u samostanu sestara karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Hrvatskom Leskovcu. Susret je, kao i svaki do sada, započeo svetom misom koju je predslavio povjerenik za pastoral mladih vlč. Kristijan Tušek.



Susret je nastavljen uvodom te podjelom u male grupe, gdje su sudionici ponovili pravila i znanja koja su stekli na prethodnim susretima. Uslijedila je vježba Most u kojoj su sudionici morali izgraditi dio mosta koji se potom spajao u jedan, čime su vježbali međusobnu suradnju i vidjeli koje sve vještine animatorstvo zahtijeva prilikom rada s mladima.



Nakon pauze za ručak, u radionici Crkva budući animatori su na temelju ulomaka iz Evanđelja izrađivali modele Crkve od različitih materijala te ih potom predstaviti, a nakon toga su u radionici Područje djelovanja animatora saznali u kojim sve zajednicama animator može sudjelovati te kako im zajednice pomoći u radu.



U predavanjima koja su uslijedila -  Analiza igre i Macstof - pojašnjeno je čemu sve igre služe u animiranju te koje vrste igara postoje i kako ih objasniti. Navečer, kao i svakog vikenda, održala se vesela večer. Tema je ovaj puta bila Porin te su na kraju iste Porini podijeljeni u različitim kategorijama, a dan je priveden kraju zajedničkom večernjom molitvom.



Nedjelja je započela jutarnjom misom, a poruka Evanđelja toga dana jest da kao kršćani moramo biti „sol zemlje i svijetlo svijeta“. Tim više, animatori na jedan drugačiji način imaju poslanje približiti djecu i mlade Kristu te biti svjetiljka koja će se staviti „na svijećnjak da svijetli svima u kući“.



Potom su sudionici odslušali predavanje o animatorskom bontonu, a nakon toga predstavili igre koje su u malim grupama osmislili upotrijebivši znanje koje su dan ranije stekli na predavanjima. Nakon evaluacije i ručka, otplesali su ples i pozdravili se do idućega susreta koji s nestrpljenjem iščekuju.

Luka Batinić,
Ured za pastoral mladih
Ispišite stranicu: