HR

Aktualnosti

Objavljeno: 22.04.2023.

Održan susret obitelji bogoslova u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu



Papa Franjo kaže kako je obitelj prva škola ljudskih vrednota, gdje učimo mudro koristiti slobodu. Tradicionalni susret obitelji bogoslova održan je u subotu 22. travnja 2023. Susret je započeo dolaskom roditelja i obitelji bogoslova, a s početkom u 10 sati u dvorani Vijenac izveden je prigodan program. Na početku svečanosti zbor bogoslova prve i druge godine izveo je prigodnu pjesmu Josipe o oče sveti, nakon koje se prisutnima kratkim govorom dobrodošlice obratio rektor Bogoslovije preč. Željko Faltak. Zatim su bogoslovi pojedine formacijske godine, počevši od prve pa do pete, kratkom i zanimljivom točkom predstavili sebe i prikazali osobitosti pojedine etape formacije u kojoj se nalaze. Po završetku predstavljanja godina, bogoslovi viših godina izveli su pjesmu Kraljice obitelji.

Prije početka svete mise koja je slavljena u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca, bogoslovi su izveli dvije pjesme kao uvod u euharistijsko slavlje. Kratki duhovni nagovor održao je duhovnik vlč. Anto Pavlović. Duhovnik se u nagovoru osvrnuo na to da se nalazimo u vremenu Uskrsa, što znači -  Isus je živ.

Misno slavlje predvodio je rektor preč. Željko Faltak, u koncelebraciji odgojitelja vlč. Josipa Đurina i vlč. Tonija Potrebića te duhovnika vlč. Ante Pavlovića i vlč. Ivana Grbešića. Rektor se u svojoj homiliji osvrnuo na to kako je jedini Spasitelj, Isus Krist svoje blago otajstva spasenja povjerio apostolima, ljudima, oni naime dalje brinu o tome. Potom slijedi događaj nakon što se širi kršćanska zajednica pronalaze način da sebi priključe suradnike, a to su đakoni. Đakoni su oni prema čemu idu vaši sinovi, bogoslovi. Rektor je dodao da bogoslovi kada stupe u formaciju jedva čekaju đakonsko ređenje, dok pri kraju formacije ređenje promatraju s dozom zabrinutosti, jer su svjesni povjerenja – biti znak Isusa Krista.

Na misi je pjevanjem sudjelovao zbor bogoslova pod vodstvom bogoslova četvrte godine Kristijana Pajdakovića i orguljaškom pratnjom bogoslova pete godine Vedrana Jakića.

Nakon svete mise susret je nastavljen svečanim ručkom u obiteljskom ozračju i međusobnom druženju. Ovaj susret jedinstvena je prilika da se obitelji bogoslova, naročito roditelji, upoznaju s prostorom bogoslovije i dinamikom života koja njihove sinove priprema za svećeništvo te da upoznaju njihove odgojitelje i duhovnike, a ujedno i da se međusobno upoznaju i povežu svjedočeći kršćansku ljubav i zajedništvo.

Tekst: Luka Barišić
Fotografije: Antonio Kljajić i Ivan Čus

 




Ispišite stranicu: