HR

Aktualnosti

Objavljeno: 30.10.2018.

Održan prvi susret Trajne formacije svećenika u novoj pastoralnoj godini



U ponedjeljak 29. listopada 2018. godine održao se prvi susret Trajne formacije svećenika Zagrebačke nadbiskupije, na kojem je sudjelovalo 48 mladih svećenika.

Prvom je susretu, uz biskupskog vikara za svećenike mons. Ivana Šaška te novoimenovanog koordinatora za Trajnu formaciju vlč. Tomislava Hačka, prisustvovao i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.



Susret je započet zajedničkom molitvom Srednjeg časa. Nakon toga Nadbiskup je uputio uvodnu riječ u kojoj je podsjetio na zajednički susret svih svećenika Zagrebačke crkvene pokrajine u Krašiću i objasnio novosti oko trajne formacije mladih svećenika.

Formacija obuhvaća svećenike do 10. godine svećeništva, koji će od sada biti podijeljeni u dvije skupine: župne vikare u jednoj i upravitelje župa te svećenike na ostalim službama u nadbiskupiji u drugoj skupini.



Citirajući novi dokument Dar svećeničkog zvanja - Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis Nadbiskup je naglasio da je svećenik „stalni učenik“. Potrebno je neprestano jačati svećenički identitet u sebi, a u tome veliku ulogu ima svećeničko zajedništvo, to jest bratstvo te ovakvi zajednički susreti – rekao je kardinal Bozanić.



Tema ovog susreta bio je Susret hrvatske katoličke mladeži, koji će se održati u Zagrebu 9. i 10. svibnja 2020. godine. Razmotrene su mogućnosti i načini sudjelovanja mladih svećenika u pripremi samog Susreta, dok je druga važna točka susreta Trajne formacije bila upravo završena XV. Opća redovna Biskupska sinoda posvećena temi „Vjera, mladi i razlučivanje zvanja“.



O ovome je na susretu progovorio biskup Šaško, koji je naglasio važnu ulogu mladih svećenika u pripremi Susreta u Zagrebu te da se zadaća svećenika može prepoznati u tri koraka: Kada nam je nešto dragocjeno kao što je ovaj susret, to treba prvo spoznati, onda pronaći i na kraju prenijeti drugima – kazao je biskup Šaško.



Nakon Biskupa, govorili su još vlč. Ivan Valentić, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije i župni vikar u Župi sv. Josipa na Trešnjevci vlč. Luka Brešić. Oni su se osvrnuli na potrebu određivanja teme Susreta hrvatske katoličke mladeži, logotipa i himne, te je istaknuta potreba za učinkovitom pripremom mladih po župama kroz razne kateheze i ostale mogućnosti koje nam župni i nadbiskupijski pastoral pruža, stoga je donesena odluka da se s tim započne što prije.

Na kraju usreta dogovoren je i sljedeći susret 5. studenog, kao i duhovna obnova koju će polaznici Trajne formacije imati 26. i 27. studenog 2018. godine.

vlč. Boris Jozić
Ispišite stranicu: