HR

Aktualnosti

Objavljeno: 29.03.2023.

Održan korizmeni susret vjeroučitelja s područja Zagrebačke nadbiskupije

U Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca u srijedu 29. ožujka održan je korizmeni susret vjeroučitelja u organizaciji Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije.


Susret je započeo duhovnim nagovorom koji je pripremila prof. dr. sc. Veronika s. Nela Gašpar, redovita profesorica na područnom studiju teologije u Rijeci Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U svom promišljanju pod nazivom Božji pogled prema našem svijetu u "otajstvu križa" progovorila je o starozavjetnim ženama Sari i Hagari. Govoreći o njihovim životima naglasila je kako Bog Sari poručuju da jedno Njegovo obećanje ne isključuje drugo te dodala kako Božje obećanje počinje kad se odreknemo svoje sebičnosti i želje da uništimo drugoga jer je različit.



Uslijedila je pobožnost križnoga puta koju je predvodio rektor zagrebačke katedrale i kanonik Prvostolnog kaptola mons. Zlatko Koren, a tekstove postaja na temu "S Kristom i stradalnicima potresa i rata na putu Križa" pripremili su i molili vjeroučitelji.



Vrhunac susreta bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio zagrebački pomoćni biskup mons. Mijo Gorski. U homiliji je naglasio važnost istine i kazao kako se dogodio porazni odmak od činjenica: "Čini se da za modernu istinu treba maknuti činjenice kako ne bi smetale dogovorenoj istini, onoj koja je društveno prihvatljiva. Takva istina tada doista postaje sredstvo manipulacije, a danas posebno zbog sredstava koja omogućuju takvu manipulaciju."

Biskup je istaknuo kako je Isus davno odgovorio na pitanje što je istina, rekavši: Ja sam Istina. "Smisao istine je da je ona nešto na što se uvijek možemo osloniti. U ovom slučaju, netko na koga se uvijek možemo osloniti - na Boga i njegovog sina Isusa Krista", dodao je biskup Gorski i nastavio kako je važno ostati u Kristu, u Božjoj Riječi, "jer samo po Njemu možemo spoznati istinu o Bogu, o čovjeku, o smislu života, o vrijednosti ljudskog bića. Bez Isusa Krista, bez njegova duha istine ostajemo u zabludi glede temeljnih odrednica onoga što se zove čovjek."



Nadalje, mons. Gorski poručio je vjeroučiteljima kako su oni svjedoci istine Isusa Krista i to ponajprije po stavovima, po duhu, "po onome što nosimo u sebi kao najveću vrijednost - dar spasenja. Poslani ste svjedočiti Istinu onima koji su najosjetljiviji na laž, koji su najosjetljiviji na manipulacije, a to su djeca."

Biskup je potaknuo vjeroučitelje da se ne boje jer se "ne trebamo bojati iskrenog susreta s Gospodinom" i naglasio kako u korizmi trebamo staviti sebe u svjetlo Božje Riječi "koje snažno obasjava našu nutrinu, našu savjest. To svjetlo, ta istina Božja proniče, pomaže nam spoznati ono što smo mi sami, našu stvarnost, naše dobro i zlo, naše mane i naše darove koje nam je Gospodin dan. Samo u tom realnom pogledu na sebe samoga možemo postaviti temelj za Božje djelovanje u nama."



Na kraju misnoga slavlja biskup Gorski poručio je vjeroučiteljima: "Neka Bog blagoslovi vas i vaš napor koji iznosite u školi i ono što iznosite iz svoga srca, iz svoga uma da bude na korist i djeci i cijeloj Crkvi i cijelom našem narodu."

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: