HR

Aktualnosti

Objavljeno: 07.12.2019.

Održan godišnji susret volontera Caritasa Zagrebačke nadbiskupije

 

Na velikom godišnjem susretu volontera održanom 7. prosinca u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu, okupilo se oko 120 volontera iz mreže župnih Caritasa Zagrebačke nadbiskupije kao i volontera aktivnih u kućama i projektima nadbiskupijskog Caritasa, s njihovim koordinatorima.

Volontere okupljene na susretu koji Caritas Zagrebačke nadbiskupije tradicionalno organizira u povodu Međunarodnog dana volontera, a s ciljem stjecanje novih znanja i razmjenu iskustava, na početku su pozdravili predsjednik Caritasa mons. Juraj Jerneić i ravnateljica Caritasa s. Jelena Lončar.



Mons. Jerneić zahvalio je volonterima uime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića na svemu što velikodušno daju od sebe služeći potrebitima te ih potaknuo da i druge pozivaju da se uključe u rad župnih Caritasa. Naime kako raste broj potrebitih u našem društvu tako je potreban i veći broj volontera, koji svojim rukama, »ako ih srce vodi«, mogu doći do svih potrebitih, zaključio je predsjednik zagrebačkog Caritasa.

Na karitativnoj zauzetosti i suradnji s nadbiskupijskim Caritasom volonterima je zahvalila i ravnateljica s. Jelena Lončar, koja je naglasila da svi koji rade na humanitarnom polju nisu konkurencija jedni drugima, rekavši između ostaloga: »Samo ako smo povezani, ako smo zajedno, ako surađujemo, ako prihvaćamo jedni druge doista kao suradnike, a ne kao konkurenciju, možemo učiniti jako puno za one koji su u potrebi«.

U programu koji se sastojao od predstavljanja volonterstva u okviru Caritasa te primjera dobre prakse i razmjene iskustava održana su izlaganja: Predstavljanje volonterstva u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije (Tihana Rabuzin); Izvještaj o radu župnih Caritasa (Davor Zeko); Primjer dobre prakse – rad župnog Caritasa župe Uzvišenja Sv. Križa, Sv. Križ Začretje (Sandra Majsec); Primjer dobre prakse – uključivanje mladih u rad župnog Caritasa župe sv. Barbare, Velika Mlaka (Marija Gašparović, Lucija Lacković, Lucija Prša, Klara Gašparović, Mateja Imamović i Ruža Radoš); Predstavljanje akcije »Za 1000 radosti« Hrvatskog Caritasa (Boris Peterlin); Predstavljanje rada Udruge Kolajna ljubavi te uključivanja u rad Caritasa (Antonia Rukavina); Volontiranje mladih – Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski i Udruga Poduzetni (Marina Tafra i Vedrana Šimunić Rod).

U okviru ovoga susreta dodijeljena su i priznanja za volontere godine, što je bilo iznimno teško izabrati, naglasila je moderatorica susreta Andrea Šimunović, voditeljica Službe projekata volonterskih aktivnosti zagrebačkog Caritasa. Naime, u oko 160 župnih Caritasa na području Zagrebačke nadbiskupije djeluje više od 1500 volontera, a više od 300 volontera volontira tijekom godine u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije.

Priznanje za volonterke godine dobile su Marija Ancić, koja je volonterka u Kući ljubavi od 2014. i Irena Duk, koja u zagrebačkom Caritasu volontira od 2007. Priznanje je dobio i Caritas župe sv. Petra apostola u Petrovini, a preuzela ga je njegova voditeljica Ankica Spretnjak. Priznanje za najbolju koordinatoricu volontera unutar Caritasa dobila je Nina Čubrilo, zaposlena u Kući ljubavi. (CZN)

Ispišite stranicu: