HR

Aktualnosti

Objavljeno: 07.05.2023.

Održan godišnji susret sjemeništaraca i odgojitelja Crkve u Hrvata



Tradicionalni godišnji susret sjemeništaraca iz „malih sjemeništa“ Hrvatske te Bosne i Hercegovine, predvođenih njihovim odgojiteljima, održan je od 5. do 7. svibnja ove godine u Zadru, a domaćin je bilo Nadbiskupsko sjemenište „Zmajević“ iz Zadra.

Realizacija ovoga Susreta ostvarena je na temelju inicijative Vijeća HBK-a za sjemeništa i duhovna zvanja koje je 30. ožujka ove godine na svojoj redovitoj sjednici pod predsjedanjem mons. mr. Ivana Ćurića, pomoćnog biskupa đakovačko-osječkog i novog predsjednika Vijeća, donijelo odluku da se ovogodišnji kongres sjemeništaraca i njihovih odgojitelja održi u Zadarskoj nadbiskupiji i gradu Zadru, s ciljem nastavka međusobnog upoznavanja, druženja i izmjene iskustava kako sjemeništaraca tako i samih odgojitelja.

Susret se odvijao pod geslom „Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas“ (Iv 15,16), a na Susretu je sudjelovalo 26 sjemeništaraca i 7 odgojitelja (rektori, duhovnici, prefekti) iz Nadbiskupskog sjemeništa „Zmajević“ u Zadru, Međubiskupijskog sjemeništa iz Zagreba, Nadbiskupskog sjemeništa iz Splita te Franjevačkog sjemeništa iz Sinja. Zbog neodgodivih obveza susretu nisu prisustvovali kolegijaši iz Požege, sjemeništarci iz Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Barbarić“ iz Travnika, kandidati Franjevačkog sjemeništa iz Slavonskog Broda, Visokog u BiH te sjemeništarci franjevaca konventualaca iz Zagreba (Sveti Duh). Treba napomenuti kako se u devet „malih sjemeništa“ u RH i BiH trenutno nalazi 53 sjemeništarca, a za njih se brine 18 odgojitelja delegiranih odlukom svojih mjesnih ordinarija i redovničkih poglavara.

U večernjim satima 5. svibnja, sjemeništarci i odgojitelji pristigli su u Zadar, gdje ih je dočekao rektor zadarskog sjemeništa don mr. Ante Dražina sa suradnicima te je uslijedila večera i smještaj sudionika, a potom i šetnja zadarskom rivom.

Program središnjeg dana susreta, u subotu 6. svibnja, započeo je jutarnjom molitvom u kućnoj kapeli zadarskog sjemeništa koju je predvodio nadbiskup mons. Milan Zgrablić, uz asistenciju rektora don Ante Dražine i zadarskih sjemeništaraca. Okupljenim sjemeništarcima mons. Zgrablić uputio je kratki nagovor rekavši im da je sjemenište divna prigoda i veliki privilegij za promatranje što osoba želi u životu. Naglasio je da „ako i ne postanete svi svećenici, najvažnije je da postanete ono što Bog od vas očekuje, ono na što vas je Bog pozvao – da to otkrijete u svom srcu, u svojoj nutrini.“  Nadbiskup Zgrablić poželio je sjemeništarcima da im život bude u skladu s onim što Gospodin od njih traži i da to uvijek mogu živjeti.

Nakon doručka uslijedilo je predstavljanje sjemeništa u kongresnoj dvorani. Potom je započelo i dugo očekivano sportsko nadmetanje u nogometu koje se održalo na gradskom igralištu, tik uz zadarske morske orgulje. Budući da nije bilo jednog od favorita, sjemeništaraca iz Travnika, pobjednici su ovoga puta bili članovi Međubiskupijskog sjemeništa iz Zagreba, drugo mjesto pripalo je fratarskim sjemeništarcima iz Sinja, a treći su bili domaćini iz Zadra.

Popodnevni dio programa uključivao je obilazak sakralnih i kulturnih znamenitosti u gradu Zadru, a potom i odlazak prema Ninu, najstarijem hrvatskom kraljevskom gradu. Dolaskom u Nin ili kako ga nazivaju „hrvatski Betlehem“ hodočasnike je dočekao domaći župnik don Jerko Vuleta izrazivši im iskrenu dobrodošlicu u ovaj grad i župu koja odiše poviješću i slavnom tradicijom utkanom u život toga kraja i same Hrvatske. Obilazak grada započeo je razgledavanjem i molitvom u predromaničkoj crkvi Svetoga Križa iz 9. stoljeća, zvanoj i najmanja katedrala na svijetu, zatim šetnjom središtem grada između Gornjih i Donjih gradskih vrata, a sjemeništarce je posebno zaintrigirala riznica crkvene umjetnosti „Zlato i srebro grada Nina“ u sklopu župne crkve, kao i sama župna crkva sv. Anselma građena u periodu između 6. i 18. st., a u kojoj se čuva čudotvorni kip Gospe od Zečeva. Priču grada Nina koja se očituje kroz bogatu riznicu, mnogostruke darove prirode, tradiciju i iznimnu turističku ponudu sjemeništarcima i odgojiteljima tumačila je direktorica Turističke zajednice grada Nina Marija Dejanović, uručivši svakom sjemeništarcu prigodne promotivne poklone.

Vrhunac čitavog dana bilo je večernje koncelebrirano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Anselma, koje je predvodio rektor splitskog sjemeništa don Vedran Torić, a prigodnu homiliju okupljenim sjemeništarcima uputio je vlč. Luka Premelč, duhovnik u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu.

Posljednjeg dana susreta u sjemeništu „Zmajević“, u nedjelju 7. svibnja, u prijepodnevnim satima održan je susret odgojitelja na kojem su okupljeni poglavari razmijenili iskustva o djelovanju sjemeništâ i odgoju povjerenih im kandidata, a potom je uslijedilo završno koncelebrirano misno slavlje u zadarskoj katedrali sv. Stošije koje je predvodio rektor zadarskog sjemeništa don Ante Dražina, a prigodnu homiliju uputio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu. Na kraju slavlja okupljenima se obratio katedralni župnik don Josip Radojica Pinčić zahvalivši na dolasku te je okupljenim vjernicima stavio na srce da mole za nova i sveta duhovna zvanja Crkve u Hrvata.

Po završetku misnog slavlja zajedničkom fotografijom sudionika ovjekovječen je ovaj kongres, a svaki sjemeništarac i odgojitelj, dionik susreta u Zadru, na poklon je dobio Kompendij Katekizma Katoličke Crkve, ružarij, prigodnu majicu s logom i geslom susreta te molitvu za duhovna zvanja sa željom da bude lijepa uspomena na vikend proveden u zajedničkom druženju, molitvi i pjesmi.

Posljednji ovakav susret u Zadru je održan 2015. godine, a domaćin novog susreta početkom svibnja iduće godine bit će Zagrebačka nadbiskupija i Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu.

Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu







Ispišite stranicu: