HR

Aktualnosti

Objavljeno: 02.03.2021.

Održan drugi susret programa priprave za službu lektora



U subotu, 27. veljače 2021. godine, u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu održan je drugi dio liturgijsko-pastoralnog programa priprave za službu lektora. Program organizira Nadbiskupijski pastoralni institut na prijedlog mons. dr. Ivana Šaška, pomoćnog biskupa zagrebačkog, o spomenu 1600. obljetnice smrti sv. Jeronima.

Na početku drugog dijela priprave sudionike je pozdravio dr. sc. Jakov Rađa, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, istaknuvši da se drugi susret formacije odvija uoči druge korizmene nedjelje u kojoj se Isus svojim učenicima ukazuje u društvu Mojsija i Ilije koji su slika Pisama koja zrače Kristovom svjetlošću, a koju lektori svojom službom navještaju.

prof. dr. sc. Ante Crnčević

Prvo predavanje održao je prof. dr. sc. Ante Crnčevića, pročelnik Katedre liturgike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na temu „Božja riječ u liturgiji“. Prof. Crnčević je sudionicima govorio o ustroju liturgije Riječi i njezinom teološkom značenju i o jedinstvu liturgijskog čina (službe Riječi i euharistijske službe), te je sudionike upoznao s Redom čitanja i Lekcionarom.

mr. sc. Tomislav Hačko
 
Drugo predavanje održao je mr. sc. Tomislav Hačko, liturgičar, vicepostulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije. On je sudionicima u 45-minutnom predavanju predstavio obred postavljanj u službu lektora.

mr. sc. Milan Dančuo

Drugi dio programa priprave za službu lektora svojim predavanjem na temu „Formacija lektora“ zaključio je mr. sc. Milan Dančuo, asistent na Katedri liturgike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. On je sudionicima  pojasnio temu prikladnosti za službu lektora, odnosno duhovnu, biblijsku i liturgijsku izgradnju, te im je dao nekoliko tehničkih uputa i praktičnih savjeta za vršenje službe lektora.

Na drugom dijelu programa priprave za službu lektora sudjelovalo je 38 od 55 prijavljenih vjernika-laika iz 20 župa Zagrebačke nadbikupije uz pridržavanje svih preporučenih epidemioloških mjera. Posljednji dio programa održat će se u subotu, 8. svibnja 2021. godine.
 
Željko Valjak
Ispišite stranicu: