HR

Aktualnosti

Objavljeno: 21.02.2022.

Održan drugi susret programa priprave za službu lektora

U subotu 19. veljače 2022. godine u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu održan je drugi dio ovogodišnjeg liturgijsko-pastoralnog programa priprave za službu lektora. Program drugu godinu zaredom organizira Nadbiskupijski pastoralni institut na prijedlog mons. dr. Ivana Šaška, pomoćnog biskupa zagrebačkog, o spomenu 1600. obljetnice smrti sv. Jeronima.



Prvo predavanje održao je mr. sc. Milan Dančuo, asistent na Katedri liturgike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na temu „Formacija lektora“. On je sudionicima kroz dva školska sata pojasnio temu prikladnosti za službu lektora, odnosno duhovnu, biblijsku i liturgijsku izgradnju, te im je dao nekoliko tehničkih uputa i praktičnih savjeta za vršenje službe lektora.

Nakon kraće pauze mr. sc. Dančuo održao je 45-minutno predavanje na temu „Mjesto navještanja Božje riječi“, u kojem je sudionicima predstavio simboliku i značenje ambona kao primarnog 'mjesta rada' lektora.



Drugi dio programa priprave za službu lektora svojim predavanjem na temu „Obred postavljanja u službu lektora“ zaključio je mr. sc. Tomislav Hačko, liturgičar, vicepostulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije i pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije. On je sudionicima u 45-minutnom predavanju predstavio obred postavljanja u službu lektora.

Na drugom dijelu programa priprave za službu lektora sudjelovalo je 57 od 78 prijavljenih vjernika-laika iz 34 župe Zagrebačke nadbikupije uz pridržavanje svih preporučenih epidemioloških mjera. Treći dio programa održat će se u subotu 2. travnja 2022. godine.

Željko Valjak
Ispišite stranicu: