HR

Aktualnosti

Objavljeno: 17.04.2023.

Održan četvrti susret Temeljne formacije animatora



Četvrti susret Temeljne formacije animatora održao se u subotu 15. i nedjelju 16. travnja u Hrvatskom Leskovcu kod sestara karmelićanki Božanskog Srca Isusova. Tema susreta bile su vještine i sposobnosti animatora za rad u grupi.

Susret je započeo misnom slavljem koje je predvodio povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Kristijan Tušek. U homiliji je podsjetio animatore kako prvi u animatorskom poslanju mora biti Krist te kako svaka igra, svako druženje i svaki projekt koji se priprema za mlade mora biti protkan evanđeljem. "Nemojmo dozvoliti da nam postane svejedno čime nam je dan isprepleten" kazao je vlč. Tušek i dodao kako animatoru bez molitve nedostaje duša, 'anima', ono temeljno u riječi 'animator'.

Uslijedio je uvod u vikend, prisjećanje dosadašnjeg puta formacije u malim grupama te vježba Automobilska nesreća, u kojoj su mladi morali prijeći određene rute zaobilazeći prepreke i vježbajući suradnju i komunikaciju u nepredviđenim situacijama. Na prijepodnevnom dijelu programa sudjelovale su i sestre karmelićanke Božanskog Srca Isusova koje također prolaze formaciju za rad s djecom i mladima.

Poslijepodnevni dio programa nastavljen je predavanjem o teoriji i dinamici grupe te raznim vježbama grupne dinamike koje potiču suradnju i povjerenje te se koriste kako bi se grupa razbudila ili opustila. U radionici Traženje suglasja animatori su se trudili pronaći najbolje moguće rješenje u slučaju brodoloma, dok su raspravljajući u radionici Dinamika I učili kako se nositi s etiketama koje (ne)svjesno stavljamo drugima u komunikaciji. Dan je zaključen molitveno-meditativnom večeri koja je pripremljena na temelju ulomka o talentima iz Matejevog evanđelja.

Nedjelja je započela misnim slavljem, a nakon doručka uslijedila je radionica Dinamika II. Cilj radionice bio je prikazati uloge koje je moguće zauzeti u grupi i kako se ponašati prema ulogama koje usporavaju i onemogućavaju napredak grupe. Na kraju susreta održana je evaluacija u malim grupama, a prije rastanka mladi su otplesali ples koji su naučili tijekom vikenda.

Posljednji susret Temeljne formacije animatora prije Opće specijalizacije održat će se 13. i 14. svibnja.











Ured za pastoral mladih
Ispišite stranicu: