HR

Aktualnosti

Objavljeno: 17.01.2017.

Odredbe o postu i nemrsu u Zagrebačkoj nadbiskupijiPrema kanonskim odredbama i odluci zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića o postu i nemrsu u Zagrebačkoj nadbiskupiji u 2017. godini, ističemo sljedeće:
 
Katoličkim vjernicima preporučuje se post i molitva, posebno petkom, kao dragocjeno sredstvo na putu zajedništva s Bogom i služenja braći ljudima. Stoga je važno da svećenici povremeno na to podsjete župljane i protumače im kršćansko značenje molitve i posta.
           
POST i NEMRS obvezuju vjernike na Pepelnicu i Veliki petak. Uzdržavanje od mesne ili druge hrane obvezuje svakog petka u godini, osim ako se petkom slavi neka svetkovina (kan. 1251 ZKP).
 
NEMRS obvezuje svakog petka, a može se, osim u korizmi, u cijelosti ili djelomično, zamijeniti drugim oblicima pokore, posebno karitativnim djelima, odricanjem od pića, pušenja, zabave, kao i vježbama pobožnosti (kan. 1253; Službene vijesti HBK, 1/1994., str. 10).
           
Zakon NEMRSA obvezuje one koji su navršili četrnaest godina života, a zakon POSTA obvezuje sve punoljetne osobe do započete šezdesete godine života (kan. 1252 ZKP).
           
U skladu s kanonskim odredbama kardinal Bozanić za 2017. godinu podjeljuje oprost od nemrsa u slučajevima kad vjernici petkom izvan korizme sudjeljuju na vjenčanju, sprovodu ili nekom drugom obiteljskom slavlju (kan. 87,§ 1 ZKP). Svi koji se budu koristili navedenim oprostom posvjedočit će nekim drugim dobrim djelom svoje poštovanje prema Isusovoj muci i smrti, kojih se posebno spominjemo petkom.
           
Svećenici su pozvani tumačiti i maloljetnim župljanima pravo značenje pokore te ih poučavati da nisu dužni postiti do punoljetnosti.
 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: