HR

Aktualnosti

Objavljeno: 05.12.2014.

Od Kristovog rođendana želi se napraviti blagdan koji Krista ne spominjeŽupa sv. Barbare u Vrapču kroz tri dana pripravljala se za svetkovinu svoje nebeske zaštitnice. Misna slavlja za vrijeme trodnevnice predvodili su svećenici koji su kao župnici djelovali u vrapčanskoj župi. Svake večeri poslije misnog slavlja zanimljiva predavanja održali su članovi Hrvatskog katoličkog liječničkog društva.
 
U ponedjeljak 1. prosinca u 18 sati svetu misu predvodio je vlč. Mato Matić, dugogodišnji župnik u Vrapču, a poslije svete mise u župnoj dvorani u 19 sati održano je predavanje „Alkoholizam, u dobru i zlu“.

Predavanje je održala liječnica Katarina Marušić, specijalizantica psihijatrije. Za vrijeme predavanja, koje je bilo vrlo zanimljivo i interaktivno, dr. Marušić na jednostavan je način slušateljima predstavila uzroke alkoholizma, te progovorila o osobnosti alkoholičara i njihovom pogledu na svijet. Na poseban način dr. Marušić govorila je o dinamici koja vlada u obitelji u kojoj se nalazi osoba koja boluje od alkoholizma, kao i velikoj važnosti obitelji alkoholičara za ozdravljenje od te ovisnosti. 
 
U utorak 2. prosinca u 18 sati svetu misu predvodio je mons. Antun Sente mlađi, a misno slavlje je animirao župni dječji zbor „Serafini“. Poslije svete mise u župnoj dvorani u 19 sati održano je predavanje „Depresija – poremećaj modernog doba“. Predavanje je održao liječnik dr. sc. Petar Bilić, specijalist psihijatrije.

U svojem izlaganju dr. Bilić je kao dva glavna uzroka depresije naveo genetsku predispoziciju i hormonalne poremećaje u kemizmu mozga koji se očituju u nedostatku serotonina, te promjenu životnih okolnosti koje nastaju pod prevelikim utjecajima konzumerizma i kapitalizma. Nakon predavanja okupljeni župljani imali su priliku postavljati pitanja i iznositi svoja iskustva.
 
U srijedu 3. prosinca u 18 sati svetu misu predvodio je vlč. Vinko Tomić. Poslije svete mise u župnoj dvorani u 19 sati primarius Josip Kovač, specijalist anesteziolog, održao je svjedočanstvo o iskustvu svoje bolesti, ozdravljenja i pronalaženja žive vjere, pod nazivom „Hvala ti, Gospodine!“

Primarius Kovač je u teškoj bolesti pronašao milost i priliku da on sam i njegova obitelj pronađu jednu novu snagu u živoj vjeri. Iskustvo osobne bolesti pomaže mu danas ne samo kao vjerniku koji svoju snagu pronalazi u Križu Gospodinovom, nego i u osobnom susretu sa pacijentima kojima je profesionalno na usluzi, ali i duhovno.

Poslije dr. Kovača govorila je i njegova supruga dr. Maja Kovač, koja je podijelila sa okupljenim župljanima svoje osjećaje straha za život svojeg supruga, ali i veliku radost zbog njegovog ozdravljenja u kojem je duhovno sudjelovala cijela obitelj svojom molitvom, kao i brojni prijatelji i znanci.
 
U četvrtak 4. prosinca na svetkovinu sv. Barbare prva misa bila je u 6 sati, a svečanu misu u 18 sati predvodio je vlč. Robert Šreter, župnik iz Šestina.Vlč. Šreter je u homiliji govorio o životu vjere današnjih vjernika i o životu vjere sv. Barbare, ustvrdivši da su se prilike promijenile od vremena sv. Barbare, ali da je ljudski život ostao isti. Propovjednik je pozvao vjernike na život vjere koji je bitno različit od tradicije i običaja.

Dobiva se dojam kako se od došašća i Božića želi napraviti samo jedan lijepi običaj ili blagdan mira, ljubavi, obitelji, dok se izostavlja ono što je najvažnije, Isus Krist. Od Kristovog rođendana želi se napraviti blagdan koji Krista ne spominje. Iz blagdana Božjeg utjelovljenja i Božjeg ulaska na tjelesni način u naš svijet, želi se maknuti Boga.

Vlč. Šreter pozvao je okupljene vjernike da po zagovoru sv. Barbare zadrže naše običaje, ali sa sviješću da nas ne spašavaju običaji, već živa vjera u Isusa Krista.
Ispišite stranicu: