HR

Aktualnosti

Objavljeno: 28.12.2016.

Očima u Zaprešiću srcem u Betlehemu



Udruga Stepinčeva oaza mira u suradnji sa župom sv. Petra ap. 27. i 28. prosinca organizirala je osmu godinu za redom Žive jaslice u Zaprešiću. U neposrednoj blizini crkve sv. Ivana Krstitelja, članovi Udruge izgradili su novi Betlehem koji je privukao veliki broj posjetitelja iz Zaprešića i okolice. Tajnica Udruge Antonija Lacić u svom pozdravnom govoru zahvalila je članovima kao i mnogim dobročiniteljima za potporu toga duhovnog projekta u Zaprešiću.  

I ove godine glavni pokrovitelji  "Živih jaslica" bili su Grad Zaprešić i Turistička zajednica grada Zaprešića. Prvoga dana uprizorenja bio je nazočan i gradonačelnik Željko Turk koji je zahvalio članovima Udruge Stepinčeva oaza mira za njihov trud i organizaciju uprizorenja Živih jaslica kao i Muke Kristove po čemu su prepoznati u Zaprešiću i okolici.



Osme Žive jaslice otvorio je zaprešićki dekan Ivan Frkonja koji je svim sugrađanima čestitao Božić i pohvalio članove Udruge koji ulažu veliki trud da bi u jednoj jednostavnosti i skromnosti prikazali Isusovo rođenje. Predstava "Očima u Zaprešiću srcem u Betlehemu" s novim ovogodišnjim scenarijem osmislio je trajni đakon Ilija Nikolić kroz osam činova. Brojni posjetitelji kroz pedest-minutno uprizorenje mogli su vidjeti: Marijino naviještenje, Dolazak trgovca, Susret Marije i Elizabete, Josipov san, Joakim i Ana s glasnikom, Odlazak u Betlehem, Poklon pastira i mudraca i Židovski ples.



Prvoga dana božićne pjesme između činova pjevali su članovi KUD-a „Ivančice“ iz Kupljenova i Dječji zbor „Božje krijesnice“ iz domaće župe sv. Petra apostola. Svetu Obitelj prvog dana glumila je obitelj Lukačević, a drugog dana obitelj Miketa. Novčani prilog kojeg su malenom Isusu darovali posjetitelji namijenjen je siromašnim i potrebitim obiteljima.  Najmlađi sa svojim roditeljima poslije predstave mogli su biti u neposrednoj blizini domaćih životinja: magarca, ovaca, janjaca i teladi.

U uprizorenje Živih jaslica uključeno je šezdeset osoba, a pripreme su trajale više od mjesec dana. Na kraju prvog dana svoje dojmove podijelili su Tomislav i Mateja Lukačević koji su zajedno sa svojim šestomjesečnim Tomom uprizorili Svetu Obitelj:



Mateja Lukačević:
Hvala Božjoj prividnosti što smo s trećim svojim djetetom mogli sudjelovati u Živim jaslicama i što je sve bilo dobro. Jako smo sretni što smo mogli sudjelovati u ovom projektu i ako smo nekoga dotaknuli ovim uprizorenjem neka je Bogu na slavu.

Tomislav Lukačević:
Bilo mi je zadovoljstvo prisustvovati još jednim Živim jaslicama i drago nam je da smo uspjeli našim vjernicima i građanima pokazati živo uprizorenje onoga što slavimo svake godine, a da to nije samo nešto materijalno i pokloni nego da je bit u rođenju našega Boga.

















Ispišite stranicu: