HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.10.2022.

Obred preminuća sv. Franje i misa uočnica u Krapini

U franjevačkoj crkvi svete Katarine u Krapini proslavljena je 3. listopada uočnica s obredom preminuća sv. Franje uz proslavu svetkovine sv. Franje Asiškog, utemeljitelja franjevačkog reda (Reda manje braće) kojim je nadahnut Treći franjevački red (Samostanski treći red i Franjevački svjetovni red).

Obred preminuća sv. oca Franje predvodio je gvardijan samostana p. Franjo Tomašević, uz subraću franjevce i svećenike iz Krapinskog dekanata, a nakon obreda misno slavlje predslavio je p. Franjo Jurinec. Članovi Trećeg franjevačkog reda i mnogobrojni vjernici grada Krapine i okolice pripremali su se trodnevnom duhovnom obnovom.



Prije samog obreda preminuća otkrivena je i blagoslovljena slika „Preminuće sv. Franje“, autora Srećka Perkovića. Slika prikazuje svetoga Franju u ekstazi gdje ga pridržava anđeo, a uz njega su franjevci koji su službovali u zagorskom kraju. Opis slike temelji se na knjizi svetog Bonaventure „Život svetog Franje.“



„U obredu preminuća približili smo se Franjinoj duhovnosti koja upućuje: sagni se nad poteškoće drugoga, a ne samo nad svoje; vjeran ostani prvoj ljubavi – Bogu!“, istaknuo je na početku homilije p. Jurinec. „Sveti Franjo svoju je braću poticao da budu dobra, znao ih je pohvaliti te poticati da čine dobra djela drugima, onima koji su bili u potrebi. Današnja misna čitanja koje smo slušali nas pozivaju na to. Danas i mi ovdje prisutni s velikim papom Pavlom VI. i svetim Ivanom Pavlom II. možemo pitati „Ima li nade za nas?“ Ima“, nastavio je p. Jurinec, „ako ćemo priznati jedni druge za braću i sestre, ne kritizirati i ogovarati jedni druge. Lijepo bi bilo kad nam franjevaštvo ne bi bilo samo dodatak našemu životu nego zaista duboko iskustvo života s Bogom koje će se odražavati i na naš život u našim zajednicama, a napose u obiteljima u kojima živimo“, zaključio je p. Jurinec.

Na kraju misnog slavlja riječi zahvale uputio je domaćin gvardijan samostana p. Franjo Tomašević. Prisutni su nastavili bratsko druženje u samostanskoj blagovaonici.

Pripremio: Darko Fiket
Ispišite stranicu: