HR

Aktualnosti

Objavljeno: 06.07.2016.

Obnovljena kapela sv. Križa na Ilirskom trgu u Zagrebu



Zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško blagoslovio je u subotu 2. srpnja obnovljenu kapelicu Svetoga Križa u župi sv. Marka Evanđelista na gornjogradskom Ilirskom trgu u Zagrebu.
Okupljene Zagrepčane i suradnike na projektu obnove kapele sv. Križa, izgrađene krajem 19. stoljeća na nekadašnjem Kipnom trgu, na početku ugodne večernje svečanosti i molitve pozdravio je župnik župe sv. Marka mons. Franjo Prstec, podsjetivši na povijest kapele koja je podignuta i posvećena na blagdan Svih Svetih 1893. godine, zahvaljujući donaciji Terezije Spitaler, nećakinje dugogodišnjeg župnika župe sv. Marka Stjepana Pogledića.



Kapelu je prema arhitektonskom projektu Hermanna Bollea podigla tvrtka Šafranek-Wiesner, a i sam Bolle je vodio gradnju u suradnji s zagrebačkom  obrtnom školom. U unutrašnjosti kapele, čiji su zidovi ispod šestodjelnog križno-rebrastoga svoda oslikani Kristovim monogramima i cvjetnim motivima,  nalazi se oltar i kompozicija kipova Raspetoga Krista, Bogorodice i sv. Ivana apostola. Pročelje kapele resi velebni kameni kip sv. Stjepana kralja s bogato razvedenim baldahinom iznad kraljeve glave. Od kraja 2014. godine, kada je u suradnji s prof. Silvijem Novakom iz Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode napravljena potrebna dokumentacija, radove na obnovi su izvodili akademski kipar Vladimir Herljević sa suradnicom kiparicom Zvonimirom Obad, restauratoricama Ivom Prpić i Dubravkom Uvodić-Vinković te obrtnikom Huzjakom. „Obnovljenu kapelu prepuštamo vremenu do iduće obnove. Do tada neka je čuva Božji blagoslov“, rekao je mons. Prstec na kraju svoga pozdravnog govora, pozvavši mons. Šaška da započne obred blagoslova kapele.



   „Obradovani smo darom ovoga slavlja blagoslova obnovljene kapelice Uzvišenja svetoga Križa. U našoj radosti nalazi se i zahvala svima koji su ugrađeni u to djelo obnove“, rekao je mons. Šaško pozdravivši s posebnom srdačnošću monsinjora Franju Prsteca, istaknuvši kako je osjetio koliko je mons. Prstec radostan i ponosan što u godini proslave svoje zlatne mise, pedesete obljetnice svećeništva, može biti nositelj te lijepe molitvene i crkvene svečanosti i čestitavši mu tu obljetnicu, zahvaljujući Bogu za dar njegova svećeničkog služenja u znaku križa i uskrsnuća Kristova.



„U znak križa stane cijeli naš kršćanski život. On je sažetak čudesnih Božjih djela, dara života, trpljenja, oduševljenja i nadanja. Križ je dao imena svim križanjima i raskrižjima. Tu na jednome od ulaza u Gornji grad naši su stari postavili taj znak križa, da bi ih usmjeravao, vodio, opominjao i tješio, da bi Kristov život i Božje kraljevstvo nadahnjivalo njihove misli, riječi i djela; njihove susrete i odluke; njihove planove i iščekivanja“, kazao je mons. Šaško, navevši nadalje kako se još jedanput otkriva tako očita istina da je Zagreb, od svojih početaka do danas, očitovanje kršćanske prisutnosti, te da može istinski živjeti samo gajeći kršćanske vrijednosti: „Zato se spominjemo i onih koji su podigli križ na ovome mjestu, spominjemo se i naših sadašnjih nakana Zagrepčana i Zagrepčanki, u žarkoj molitvi za hrvatsku domovinu, da ne zaboravi Kristov putokaz i ukorijenjenost u Božju ljubav.



Zato pobožno i s vjerom slušajmo Božju riječ te svetom nadom ohrabrimo srce. U vjeri iskažimo poštovanje odluci božanske Providnosti po kojoj je otajstvo križa postalo sakramentom Božjega milosrđa. Dok častimo križ sjetimo se da smo Kristovi učenici i učenice te da to ispovijedamo svakodnevno uzimajući svoj križ i nasljedujući njegovu Riječ života“.



Nakon što je biskup Šaško blagoslovio vodu, kojom su zatim poškropljeni u znak pokore i u spomen krštenja svi nazočni, uslijedila je služba Riječi, biskupova homilija, molitva vjernika, blagoslovna molitva te škropljenje obnovljene kapelice. Pjevanje je predvodio mješoviti zbor župe sv. Marka pod ravnanjem Pavla Mašića, glavnog orguljaša u crkvi sv. Marka, koji je i otpjevao  psalam „O ljubavi tvojoj, Gospodine, pjevat ću dovijeka“.

Ispišite stranicu: