HR

Aktualnosti

Objavljeno: 17.08.2021.

Obnovljen zavjet svetom Roku



U kapelici svetog Roka na Rokovom perivoju usred grada Zagreba 16. kolovoza 2021. svečano je proslavljen blagdan i obnovljen drevni zavjet svetom Roku. Naime, prije 339 godina posvećena je kapela svetom Roku kao zahvala što je sačuvao Gradec od pošasti kuge i započet je zavjet kojim se moli ovog sveca da svojim zagovorom zaštiti grad od kuge i svih većih zaraznih bolesti. Kapelica je bila otvorena kroz cijeli dan, a mnogi su vjernici i hodočasnici dolazili da bi zapalili svijeću i iskazali pobožnost svetom Roku za svoje osobne nakane, kao i za opću nakanu da nas očuva od pandemije koronvirusa koja nam i dalje prijeti.



Prijepodnevne blagdanske svete mise predvodili su svećenici župe svetoga Blaža, preč. Borna Puškarić i vlč. Anđelko Katanec, a središnje misno slavlje u 18 sati predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu. On je predstavio svetog Roka kao časnog čovjeka koji je vršio evanđeoska djela milosrđa i zaslužio pohvalu koja se u biblijskim čitanjima odaje pravedniku Tobiji.



Sveti Roko je u svoje vrijeme, u jeku pandemije bolesti kuge, pomagao zaraženima. Nije bježao od bolesti. Nije bio odgovoran na način da se izolira već da bude uz bolesnike, nije mislio na druge na način da poštuje mjere karantene, već je riskirao vlastito zdravlje kako bi posluživao one koji su oboljeli. Na kraju je i sam obolio od kuge, ali je izvojevao svetost koja nam svima pokazuje da u bližnjima prepoznajemo Kristovo lice.



Nakon večernje svete mise održana je zavjetna procesija kroz Rokov perivoj s relikvijom sveca i upaljenim svijećama te uz pjesmu i molitvu puka. Na kraju procesije preč. Matija Pavlaković udijelio je okupljenim vjernicima blagoslov relikvijom svetog Roka.


vlč. Anđelko Katanec
Ispišite stranicu: