HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.08.2021.

Obnovljen i uređen oltarni prostor na Kamenitim vratima


FOTOGALERIJA


Kratka povijest štovanja Majke Božje od Kamenitih vrata

Danas najpoznatija i jedina sačuvana stara gradska vrata su Kamenita vrata, a pretpostavlja se da su podignuta 1266. godine.

Početak štovanja Majke Božje Kamenitih vrata povezan je s požarom koji je kasno navečer, s 30. na 31. svibnja 1731. godine buknuo u zgradi sjemeništa sv. Josipa i proširio se, najprije po cijelom Gornjem gradu, a sutradan i susjednim Kaptolom. U požaru su izgorjela i Kamenita vrata te stan u kojem je iznad njih živjela udovica Modlar. Treći dan nakon požara, pregledavajući zgarište udovica je u pepelu pronašla neoštećenu sliku Svete Marije, kojoj je izgorio samo drveni okvir. O tom čudu brzo se pročulo u Zagrebu. Pobožna je udovica pod svodom Kamenitih vrata dala podići mali oltar i tako omogućila svim sugrađanima da štuju tu svetinju sve do danas.

260 godina nakon požara, blage uspomene kardinal Franjo Kuharić proglasio je 31. svibnja 1991. Majku Božju Kamenitih vrata zaštitnicom grada Zagreba.


 
Potresi 22. ožujka i 29. prosinca 2020.

U oba potresa Bog je pokazao i nebrojene znakove svoje blizine. Jedan od tih znakova bilo je međusobno svjedočanstvo ljubavi koje se očitovalo kroz konkretnu duhovnu i materijalnu pomoć nastradalima.
Ono što će također za grad Zagreb ostati kao znak Božje blizine svakako je i činjenica da su u oba potresa prostor i oltar Majke Božje od Kamenitih vrata ostali potpuno neoštećeni. Time je Gospodin pokazao da nije napustio svoga stada, već da se za Njega i dalje brine, a Majka Božja zagovara.
 
Obnova i uređenje oltarnog prostora na Kamenitim vratima

Budući da su Kamenita vrata povijesno-urbana i javna vjerska znamenitost, hodočasničko mjesto za mnoge Zagrepčane i ljude dobre volje, ali i spomenička zanimljivost za turiste koji posjećuju Zagreb, u ožujku 2021. Grad Zagreb (investitor) pristupio je redovitoj obnovi i uređenju oltarnog prostora koje je potrajalo sve do srpnja.

U tom razdoblju, kako u svom izvješću piše Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, prije sanacije kovane željezne ograde te popravka oštećenih dijelova zida izvršena su konzervatorska istraživanja te se pristupilo skidanju stare boje s ravnih ploha zida, vijenaca, svoda i kovane željezne ograde te je učinjena profilacija na zidovima niše. Prilikom radova zahvalne pločice ostale su netaknute, a kovanoj ogradi vraćena je izvorna boja te su na njoj pozlaćeni cvjetni elementi te kruna i Marijin monogram.

Kamenita vrata sa svojom oltarnom nišom i kapelicom od nemjerljivog su značaja za grad Zagreb kao jedan od njegovih simbola, spomenik vrijedne kulturno-povijesne baštine i neprocjenjivo kulturno dobro.






 
Molitva i Misa na Kamenitim vratima

I 290 godina nakon požara i početka štovanja Gospe, na Kamenitim vratima i dalje svaki dan odjekuje molitva i pale se svijeće. Tako svakoga dana u 12 sati na Kamenitim vratima moli se da Gospa čuva u Zagrebu i Domovini sve obitelji, svako dijete, sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe i beskućnike od potresa, širenja Covid-19 i od svakog drugog zla.

U nedjelju 15. kolovoza 2021., na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije,  na Kamenitim vratima u Zagrebu u 8 sati bit će slavljena misa, a prije mise, u 7.30 sati, molit će se pobožnost krunice.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: