HR

Aktualnosti

Objavljeno: 30.04.2016.

Obljetnica pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Ozlju

U subotu 30. travnja 2016. godine slavljena je sveta misa zadušnica u Ozlju za hrvatske velikane pogubljene prije 345 godina u Bečkom Novigradu.
 
Uz veliko mnoštvo nazočnih predstavnika svih uzrasta pripadnika raznih udruga, od Ozaljske garde, kulturno-umjetničkih društava, zmajevaca i ostalog vjernog puka, euharistijsko slavlje predvodio je ozaljsko-lipnički dekan, prečasni Josip Jakovčić u koncelebraciji sa župnicima iz Vivodine, vlč. Andrijom Markačem, iz Vrhovca, vlč. Kornelijem Grgićem, i iz Kamanja, vlč. Stjepanom Jakovom.

U homiliji je dekan Jakovčić istaknuo riječi iz Ivanova evanđelja: svijet i mržnja, naglasivši da su Isusove učenike mrzili jer nisu bili od svijeta, bili su privrženi Bogu i od Boga odabrani.

Nastavio je dalje da u Bibliji postoje mjesta koja ukazuju da se često ljubav pretvara u mržnju i da je potrebno poznavati prošlost. Tako iz pisma koje je Petar Zrinski napisao svojoj ženi Katarini „Moje drago serce“ uoči smaknuća iščitavamo vjeru u Boga, predanost u Božju volju i nadu u vječni život te smo svi pozvani da svaki ponaosob svjedočimo svoju osobu vjeru poput Isusa i Blažene Djevice Marije.
 
Danas slavimo Dan Grada Ozlja, a ujedno obilježavamo i 345. nesretnu obljetnicu pogibije grofa Petra Zrinskog i markiza Frana Krste Frankopana u Bečkom Novigradu, koji su proglašeni urotnicima i pogubljeni, a htjeli su zapravo samo slobodu drage nam domovine Hrvatske. Neka nam ova nepravda učinjena hrvatskom narodu i obiteljima Zrinski i Frankopan bude prigoda za bolje upoznavanje hrvatske povijesti, a ujedno i poticaj da se sjetimo Krista na križu kako je molio: „Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine!“ - rekao je preč Jakovčić.
 

Sanja Benković-Marković
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: