HR

Aktualnosti

Objavljeno: 18.11.2021.

Obilježavanje sjećanja na poginule i stradale u Domovinskom ratu u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu



U srijedu 17. studenog 2021. godine u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu održana je tradicionalna svečana akademija „Srce i riječ za Vukovar“. Akademiju su ove godine pripremali bogoslovi pete godine. Program je vodio bogoslov pete godine Domagoj Topić. Na samom početku intonirana je državna himna „Lijepa naša domovino“ u izvedbi bogoslovnih pjevača, a nakon himne prisutnima se prigodnim govorom obratio rektor Bogoslovije preč. Željko Faltak.



Nakon rektorovog govora pjesmu Mislava Kontića „Pjesma Vukovaru“ recitirao je bogoslov pete godine Frano Bijelić, a nakon recitativa bogoslovni pjevači izveli su pjesmu „Vjerujem da izbavitelj moj živi“. Akademija je ove godine bila obilježena prisjećanjem na djelovanje franjevaca na području Vukovara tijekom okupacije i pada grada, na što su se bogoslovi prisjetili kroz film „Vukovarski franjevci u Domovinskome ratu“. Nakon filma bogoslovni pjevači otpjevali su pjesmu „Vukovar, Vukovar“ Zlatnih dukata nakon čega su se svi prisutni uputili na molitvu u dvorište Bogoslovije koju je predvodio duhovnik vlč. Anto Pavlović.



Na kraju molitvenog dijela bogoslovi i poglavari zajedno sa časnim sestrama su upaljene lampione u bojama hrvatske trobojnice postavili u obliku križa na sredini dvorišta.



Idućega dana, 18. studenog, grupa od 20-ak bogoslova zajedno s prefektom vlč. Josipom Đurinom i duhovnikom vlč. Antom Pavlovićem uputila se u Vukovar gdje su sudjelovali u obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Dolaskom u Vukovar uputili su se u franjevački samostan gdje su ih srdačno i gostoljubivo dočekali franjevci. Nakon kratke okrepe uputili su se prema Vodotornju gdje su dočekali kolnu sjećanja kojoj su se priključili i predvodili pobožnost krunice.



Stigavši na Memorijalno groblje bogoslovi i njihova pratnja prisustvovali su polaganju vijenaca kod spomenika svim poginulima i nestalima u Domovinskom ratu. Na memorijalnom groblju održana je sveta misa za sve poginule i nestale koju je prevodio mons. Ivan Šaško, pomoćni zagrebački biskup, na kojoj su prisustvovali i bogoslovi. Po svršetku svete mise uputili su se u franjevački samostan gdje su imali priređen ručak nakon kojeg su još neko vrijeme ostali u zajedništvu s domaćinima nakon čega su se uputili nazad u Bogosloviju.



U Bogosloviji je ostatak bogoslova sudjelovao u svetoj misi u 18 sati za Domovinu koju je služio rektor Bogoslovije preč. Željko Faltak.

Ivan Iviček,
bogoslov
Ispišite stranicu: