HR

Aktualnosti

Objavljeno: 19.09.2016.

Obilježavanje 25. godišnjice od početka rata



U sklopu obilježavanja 25 godina od početka Domovinskog rata te 15 godina Udruge 151. Samoborske brigade u župnoj crkvi Sv. Anastazije u Samoboru slavljena je sveta misa koju je predvodio gvardijan samoborskog franjevačkog samostana fra Nikola Vukoja u zajedništvu s dekanima Samoborsko-okićkog i Svetonedeljskog dekanata preč. Davorom Štuljanom i preč. Božidarom Cindorijem, ratnim kapelanom 151. Samoborske brigade fra Vatroslavom Frkinom te ostalim svećenicima.

U uvodu u misno slavlje fra Nikola je naglasio: „Uskoro ćemo pjevati: Puna su nebesa i zemlja slave tvoje... Time izričemo svoju vjeru da smo u Bogu svi zajedno. Zato danas i ne treba velikih riječi, ali dobro je opet podsjetiti se i oživjeti u sebi samo nekoliko važnih zbilja koje nam mogu pomoći da i mi danas budemo branitelji jedni drugih, čuvari jedni drugih i svoje Domovine.“



U propovijedi je istaknuo kako su svi naši branitelji, ne samo poginuli, bili spremni reći poput Isusa: „Oče budi volja tvoja!“, svi su bili spremni na istu žrtvu, i preživjeli i poginuli. Podsjetio je i kako je cijela Hrvatska u to vrijeme bila katedrala molitve jer se branitelji nisu stidjeli pokazati da im je snaga u vjeri i molitvi. Posebno je naglasio i da gradu Samoboru treba odati veliko priznanje jer je primio brojne izbjeglice iz ratom zahvaćanih područja, no pozvao je i sve okupljene da se moramo naučiti još više ljubiti i poštivati istinu, ne šutjeti, nego je glasno i hrabro iznositi, bez vrijeđanja drugih: „Danas molimo i za dar hrabrosti i odgovornosti koja nam u svakidašnjici naše domovine nadasve potrebna. Hrabrost da budemo svoji, nepotkupljivi i nepokolebljivi u borbi za istinu.

Naročito ondje gdje se Istina opovrgava, gdje nas ugrožava lukavstvo laži. Hrabrost i onda kad to znači biti prezren, ismijan, stavljen na stup srama… Molimo da Božja istina iznad svega ne postane bezglasna zbog naše prilagodljivosti, interesa ili ulagivanju moćnicima svijeta, politici, stranačkoj stezi, tzv. općem mnijenju ili agresivnoj modi svijeta… Da se radi Istine uzmognemo hrabro suprotstaviti obmanama ideologija koje se stalno presvlače i modificiraju, uvlače se u sva područja života, osobnog, intimnog, obiteljskog, javnog, društvenog, narodnog, svjetskog... ali uvijek ostaju 'zlo sjeme koje zlim plodovima rađa', o čemu govori Evanđelje.“ 

Euharistijsko slavlje uveličao je mješoviti župni zbor pod vodstvom prof. Darka Novosela.

Nakon svete mise program se nastavio u samoborskoj kino dvorani gdje su najprije podijeljena priznanja Udruge, povelje, plakete i zahvalnice, onima koji su svojim djelovanjem u proteklih 15 godina pridonijeli uzronom radu na očuvanju spomena na Domovinski rat i ulogu Samoboraca u njemu.

Najznačajnija od tih priznanja primili su stožerni general Petar Stipetić, general bojnik Rudi Stipčić, stožerni brigadir Rozarijo Rozga te Samoborci Nikica Burić, Adolf Paar, Franjo Horvat, Branko Vukić, Stjepan Črnjak, Josip Telišman i Boris Mihočinec, koji su vodili ovu udrugu, a potom i mnogi drugi pojedinci i institucije.

Zatim je prikazan 40-minutni dokumentarni film o ratnom putu brigade, o kojemu je uvodno slovo izrekao njegov autor Mato Šipuš objasnivši kako se sve na terenu prikupljala skromna filmska građa za ovaj film.

Lovorka Grbac
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: