HR

Aktualnosti

Objavljeno: 01.04.2019.

Novi Župni molitvenik s Trnjanske Savice



Župa bl. Alojzija Stepinca izdala je 2018. Župni molitvenik posvećen 120. obljetnici rođenja i 20. obljetnici beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca. Pripremio ga je i uredio župnik vlč. mr. sc. Antun Vukmanić, grafički oblikovala Mirjana Kos, a lektorirala dr. sc. Marija Znika.

To je drugo, prerađeno i znatno prošireno izdanje prvoga Župnoga molitvenika iz 2014.

Na 151 stranici maloga formata u spiralnom uvezu sadržano je dvanaest dijelova u kojima je zastupljeno obilje sadržaja. Na prvom je mjestu dio naslovljen Pobožnost blaženom Alojziju Stepincu koji sadržava: Molitvu za proglašenje Stepinca svetim i molitve njemu na čast. Molitva za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca moli se u Župi svakodnevno na kraju sv. mise, a neke se molitve mole svakoga desetog u mjesecu kad obilježujemo rođenje Alojzija Stepinca za nebo. Tada molitvama i klanjanjem osobito častimo našega Blaženika.  

Slijede Litanije bl. Alojzija Stepinca i pjesme njemu u čast (Pastiru dobri, Alojzije;  Blaženi naš kardinale) te molitve za trodnevnicu Alojziju Stepincu u čast popraćene odlomcima iz Stepinčevih pisama, kao i misa na čast Stepincu.

Slijede osnovne molitve (Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu), Nicejsko-carigradsko vjerovanje, Apostolsko vjerovanje, Ispovijest Hrvata katolika, prigodne pobožnosti Duhu Svetom, Tebe Boga hvalimo, a onda pobožnost Božjem milosrđu s Devetnicom i krunicom Božjega milosrđa te zazivi Božjemu milosrđu, euharistijske pobožnosti (pohod  Presvetom Oltarskom Sakramentu), križni put, pobožnost Srcu Isusovu i Majci Božjoj s izborom otajstva za moljenje krunice kroz cijelu godinu, kao i pobožnost sv. Josipu.

Tu su i razne druge molitve, npr. Duhu Svetom, svagdanje  molitve, npr. česta molitva anđelu čuvaru i svetom Mihaelu arkanđelu. Slijede molitve za obitelj, za duhovna zvanja i dr. Pretposljednji dio sadržava molitve za valjan ispit savjesti prije sv. ispovijedi, a dvanaesti dio donosi sve bitno o kršćanskom nauku.  

Župljani su sada u prilici naći u praktično oblikovanom molitveniku uobičajene molitve s istim tekstom te ih složno zajednički moliti, posebno one kojima se utječu zagovoru bl. Alojzija Stepinca za gradnju crkve na Savici.


Marija Znika
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: