HR

Aktualnosti

Objavljeno: 29.06.2017.

Novi broj Glasa Koncila



INTERVJU: PROF. DR. ANA MARUŠIĆ
Posebna društvena odgovornost znanosti i znanstvenika

MARIO UDOVIČIĆ
»Meni je vjera najveća vrijednost«

DAN DRŽAVNOSTI
Mise za domovinu širom Hrvatske

KOMENTAR
Snažne poruke uz Dan državnosti

ZAPAŽANJA
Bez kulture ni nacija ne može biti sretna

SOŠICE
Žrtve u Jazovki »neka u miru očekuju dan uskrsnuća«

ITALIJA
Papa hodočastio na grobove dvojice svećenika

DANI HRVATSKOGA FILMA
»Fabijanu« Zlatna uljanica

KREŠIMIR CEROVAC
Slučaj »Agrokor« i socijalni nauk Crkve

PULA
Posvećena župna crkva sv. Ivana Krstitelja

KAPELA – SV. MARIJA MAGDALENA
Raste vjera, vedrina i optimizam podno Bilogore

“Često sam isticao da trebamo više razgovarati o onome što nam je zajedničko umjesto onoga što nas dijeli; bilo bi mnogo bolje ostaviti po strani napetosti i naslijeđene predrasude iz prošlosti te se zauzimati za zajedničko traženje pravednih rješenja za izazove s kojima se zemlja suočava.” Te je riječi izgovorio nadbiskup Alessandro D’Errico, dosadašnji apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, koji se je u ponedjeljak 26. lipnja svečanom misom u zagrebačkoj prvostolnici oprostio od Hrvatske, a fotografija s mise i navedene riječi nalaze se na naslovnici novog broja Glasa Koncila, 26. u tekućoj godini, s nadnevkom od nedjelje 2. srpnja. Izvještaj se riječju i slikom nastavlja na 10. stranici, gdje se iznose i drugi oproštajni susreti nuncija D’Errica.

Više od dvije stranice novoga broja Glasa Koncila zauzimaju izvještaji s misa koje su se u (nad)biskupijskim sjedištima slavile za domovinu u povodu Dana državnosti, u nedjelju 25. lipnja. Osim mise u zagrebačkoj katedrali koju je predvodio kardinal Josip Bozanić, a na njoj je bio prisutan cijeli državni vrh, donose se izvještaji iz Dubrovnika, Siska i Hvara, kao i iz Vukovara gdje je uz proslavu Dana državnosti bila vezana promocija polaznica i polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”.

Dan državnosti dao je povoda uredniku Glasa Koncila mons. Ivanu Mikleniću da u svojemu redovitome komentaru analizira i usporedi glavne poruke zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića (izrečene na misi za domovinu) i predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović (izrečene na svečanome primanju). Utvrdivši suštinsku sličnost u temeljnim naglascima, tj. u prioritetima koje su kardinal i predsjednica istaknuli kao ključne za održivu budućnost Hrvatske, mons. Miklenić zaključuje: “Bude li na svim razinama sluha i volje za djelovanje barem za ovdje navedene žurne zahtjeve, koje su u javnim istupima iznijeli kardinal Bozanić i predsjednica Grabar-Kitarović, hrvatski narod moći će se radovati boljoj budućnosti. Budu li se pak ti razumni i žurni zahtjevi ignorirali bilo na osobnoj razini bilo na razini vlasti, hrvatski narod i katoličku zajednicu u njemu mogli bi dočekati vrlo crni dani.”

Među izvještajima iz života Crkve u Hrvatskoj posebnu pozornost privlači komemoracija žrtava bačenih u po zlu glasovitu jamu Jazovku na Žumberku, kao i onaj o Danima hrvatskog filma, na kojima Glas Koncila već tradicionalno nagradom “Zlatna uljanica” odaje priznanje za promicanje etičkih vrednota u filmu. Ove je godine nagradu dobio film “Fabijan” redatelja Lovre Mrđena.

Prof. dr. Ana Marušić sa splitskoga Medicinskog fakulteta gošća je u redovitome intervjuu Glasa Koncila. Kao dugogodišnja urednica stručnih medicinskih časopisa te autorica udžbenika s područja medicine, sugovornica progovara o nizu pitanja kao što su etičnost i poštenje u znanstvenim istraživanjima (problem plagijata), društvena (ne)odgovornost znanstvenika, utjecaj ideologija na znanost, istraživanja i znanstvenike, (ne)etičnost u razvoju lijekova i sl. Sugovornica nije mogla izbjeći i pitanje odgojno-obrazovnog sustava općenito: “Čini mi se da je slaba točka našega obrazovnoga sustava nastavnik – koji nije cijenjen, koji je slabo plaćen i koji nema puno prilika za stručni razvoj. Počnimo od toga, a ne od reforme kurikula. Mislim da je bolje kad studenti znaju puno činjenica, kreativnost je onda logičan nastavak. Tako će se učenici izgraditi u cjelovite osobe koje razumiju svijet oko sebe i koje znaju svoje civilizacijsko podrijetlo i kulturu.”

Redovita reportaža vodi čitatelje novoga broja Glasa Koncila u bilogorski kraj, u župu sv. Marije Magdalene u Kapeli, u kojoj, prema naslovu teksta, “raste vjera, vedrina i optimizam”.

Slučaj “Agrokor” u svjetlu socijalnog nauka Crkve u “Teološkom osvrtu” analizira Krešimir Cerovac, dok na stranicama rubrike “Vjernici laici aktivni u Crkvi” o svom životu i radu u župi i izvan nje govori Mario Udovičić, vjeroučitelj, pastoralni vijećnik u župi sv. Antuna Padovanskoga u Tučepima. Svoje svjedočanstvo sugovornik zaključuje riječima: “Vjera mi je sve u životu, bez nje ne bih mogao funkcionirati. Drži me smirenim, utočište mi je, mir, uz vjeru kvalitetnije živim. Gledam oko sebe kako je prevladao materijalizam, a sve se ostalo manje cijeni. Meni je vjera najveća vrijednost.” (GK)
Ispišite stranicu: