HR

Aktualnosti

Objavljeno: 20.05.2016.

Novi broj Glasa Koncila...


»Božje je milosrđe veće od svakoga grijeha« - glavni je naslov novoga broja Glasa Koncila s nadnevkom 22. svibnja, posvećen proslavi 150. obljetnice rođenja drugoga kanoniziranoga hrvatskoga sveca Leopolda Bogdana Mandića, održanoj u Padovi. Poseban naglasak u izvještaju stavljen je na ispovjedaonicu sv. Leopolda koja je za vrijeme bombardiranja Padove 14. svibnja 1944. ostala netaknuta, za razliku od crkve u današnjem svetištu sv. Leopolda.

U svojemu komentaru, pitajući se »Vrije li Hrvatska zaista?«, urednik Ivan Miklenić analizira hrvatsku društvenu zbilju.

Tomislav Vuković izvještava s mise povodom 71. obljetnice žrtava Bleiburga i križnoga puta, uz ključne naglaske iz propovijedi banjolučkoga biskupa Franje Komarice.

»Otoci ne mogu opstati bez 'pametnih' investicija i potpore države« - ustvrdio je u intervjuu dr. Julijano Sokolić, član Vijeća Otočnoga sabora govoreći o izazovima i razvoju hrvatskih otoka.

Novinar Vlado Čutura napisao je reportažu iz fočanskoga kraja, zavičaja novoga gospićko-senjskoga biskupa Zdenka Križića. Uz razgovor s užom obitelji biskupa Križića, piše se o vremenu prije srpskoga agresorskoga progona, zbog kojega su mnogi napustili ognjište.

»Novi život, dar koji Bog povjerava 'tati i mami'« - naslov je petog nastavka prikaza Papine poslijesinodske pobudnice »Amoris laetitia« koji donosi Darko Grden.

Čitav broj Glasa Koncila možete čitati i putem interneta: enovine.glas-koncila.hr

O istinama i zabludama majčinstva nekada i danas pišu mladi novinari Glasa Koncila u rubrici »Mladi mladima«. Promišlja se kako uskladiti moderna tehnološka dostignuća i prevladavajuće ideologije s obvezama i očuvanjem obiteljskoga zajedništva.

»Umjetna sladila nisu za trudnice« upozorava Valerije Vrček u rubrici »(Pri)govor znanosti« pozivajući se na kanadsko istraživanje koje je pokazalo da umjetna sladila imaju sasvim izgledan rizik za dijete.

Među katoličkim oblikovateljima kulture predstavljeno je djelo franjevca brata Janeza Ambrozija Testena, dok je iz hrvatske duhovne poezije donijet podsjetnik na tragično okončan životni put Mihovila Pavleka Miškine i njegova pjesma »Bogu«. Opširno se izvještava i o »XI. dies theologicusu«, kao i prvoj europskoj konferenciji promicatelja Billingsove metode.

»Sestrinstvo je prvo poziv, pa onda profesija«, svjedoči viša medicinska sestra Marija Županović, tematizirajući poteškoće koje ima oko 35 tisuća samozatajnih hrvatskih medicinskih sestara i tehničara.

Novi nastavak povijesnoga feljtona o karitativnoj djelatnosti bl. Alojzija Stepinca svjedoči o crkvenim prosvjedima iz Hrvatske i Slovačke protiv progona Židova.

Zašto je proces otkupljenja morao proći kroz takav put, pitanje je iz »Naših razgovora«.

Posljednja stranica Glasa Koncila uz novu rubriku »Foto govor« i svjedočanstvo bračnoga para Lukić, povratnika iz Njemačke, ima i enigmatski kutak te karikaturu Srećka Puntarića Felixa. (tš, gk)
Ispišite stranicu: