HR

Aktualnosti

Objavljeno: 27.03.2017.

Novi broj časopisa Lađa

Putevi navještaja tema je koju obrađuje novi broj Lađe – časopisa za promicanje religioznog odgoja i vrjednota kršćanske kulture.

Ljudska su iskustva posve različita i jedincata, a jedno od privilegiranih mjesta traženja Boga je kroz ljepotu i umjetnost – via pulchritudinis. Na taj put prepoznavanja i upoznavanja Boga upućuje i papa Franjo, koji u umjetnosti vidi način i mogućnost izdizanja čovjeka nad osjetilim svijetom te umjetnost postaje vrata koja natkriljuju svakodnevicu.

Put ljepote je i put kojim Crkva provodi evangelizaciju svijeta, jer je ta ponuda upravo ono što može radosnu vijest ukorijeniti u ljudska srca i umove, otvarajući ljude za doživljaj Krista. „Ljepota uvijek očarava i i stvarta poseban oblik kontemplacije koja potiče na ljubav“, ističe prof. dr. sc. Ružica Razum u Uvodnoj riječi, što i vjeronauk i župnu katehezu čini privilegiranim putevima nove evangelizacije i dijaloga.

U ovome broju časopisa Lađa, uz stalne i dobro poznate rubrike, čitajte o Šaptu laganog i blagog lahora Lepote, o čemu je pisao dr. sc. Ivan Dodlek, te o Katehezi i vjeronauku: dva modela istoga navještaja autora prof. dr. sc. Tončija Matulića. Intervju s Goranom Andrijanićem, zamjenikom glavnog urednika portala Bitno.net, donosi nam Iva Maričić.

U Čitaonici za velike i male dr. sc. Jasna Šego i Ivana Marija Milčić donose nam Tri prikaza Juditina lika, a Nada Babić za nas je priredila Basne.

U rubrici Metodičke upute/preporuke donose se modeli za konkretan rad: za estetski odgoj i ekologiju, rad s meditacijom u nastavi vjeronauka te komunikaciji kao sredstvu rada u školi. (SP)

Ispišite stranicu: