HR

Aktualnosti

Objavljeno: 31.01.2020.

Noć muzeja u Muzeju bl. Alojzija Stepinca




Prigodom manifestacije „Noć muzeja 2020“, u petak 31. siječnja, Muzej bl. Alojzija Stepinca predstavit će u okviru ponuđene teme „Muzejski velikani i osobnosti koji su zadužili hrvatsku kulturu“, uz utemeljitelja Dijecezanskoga muzeja u Zagrebu bl. Alojzija Stepinca, prvog ravnatelja i organizatora Muzeja zagrebačkog kanonika dr. Kamila Dočkala.

Prigodno izlaganje „Dijecezanski muzej zagrebačke nadbiskupije - životno djelo mons. dr. Kamila Dočkala (1879. -1963.) -“ održat će mons. Nedjeljko Pintarić, direktor Dijecezanskog muzeja. Izložbu prati i prigodna izložba u atriju Muzeja bl. Alojzija Stepinca o dr. Dočkalu i Dijecezanskom muzeju. Uz predavanje u 18,45, bit će više vođenih obilazaka Muzeja bl. Alojzija Stepinca pod vodstvom prof Tomice Plukavca.

Prošle godine obilježavala se 140. obljetnica rođenja dr. Kamila Dočkala, a ove godine 135. obljetnica doseljenja u Hrvatsku te 100. obljetnica imenovanja kanonikom Prvostolnog kaptola zagrebačkog i prelatom Njegove Svetosti pape Benedikta XV. Nakon što je godine proslavljena 80. obljetnice osnutka Dijecezanskog muzeja, ove godine Dijecezanski muzej slavi 85. obljetnicu okružnice nadbiskupa Alojzija Stepinca o osnutku Povjerenstva za crkvenu umjetnost i odluke o osnutku Dijecezanskog muzeja, 80. obljetnicu Statuta Dijecezanskog muzeja Nadbiskupije zagrebačke te 78. obljetnicu otvorenja Dijecezanskog muzeja.

Dr. Kamilo Dočkal, jedan od važnih suradnika dr. Antuna Bauera i dr. Alojzija Stepinca, rođen je 30. prosinca 1879. u mjestu Brodek kraj Prerova (Moravska), u Češkoj, od oca Franje i majke Franjice rođ. Pospišil, koji su 1885. doselili sa svojom djecom u  Ivanovčane, mjesto kraj Bjelovara. Kamilo je nakon svršenih četiri razreda srednje škole u Bjelovaru, više razrede polazio u Varaždinu (V. i VI. razred) i Zagrebu (VII. i VIII. u Nadbiskupskoj gimnaziji) te je ispit zrelosti (maturu) položio s odličnim uspjehom u zagrebačkoj Gornjogradskoj gimnaziji. Mudroslovnu i bogoslovnu temeljnu naobrazbu stekao je na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu te je 1902. zaređen za svećenika, u vrijeme nadbiskupa Jurja Posilovića. Sjemenišni poglavari odmah su ga nakon ređenja poslali na daljnji studij te je primljen u bečki zavod Sv. Augustina (Augustineum), a sveučilišna predavanja pohađao je na Bečkom sveučilištu iz mudroslovlja i bogoslovlja tijekom pune četiri godine. 11. srpnja 1906. promaknut je i proglašen doktorom bogoslovlja. Vrativši se u Zagrebačku nadbiskupiju, djelovao je ne brojnim područjima crkvenog i kulturnog djelovanja, a osobito se utkao u očuvanje sakralne baštine Zagrebačke nadbiskupije. Umro je 7. kolovoza 1963. u Zagrebu, u 84. godini života, a nadbiskup Franjo Šeper predvodio mu je sprovodne obrede u kaptolskoj arkadi na Mirogoju.


 
Dr. Kamilo Dočkal i nadbiskup Stepinac u Mariji Bistrici

Kako je za njega napisao akademik Ante Sekulić, „Kamilo Dočkal pripada brojnoj skupini obrazovanih svećenika koji su svoje sposobnosti utkali u duhovni, znanstveni i uljudbeni život Crkve i Naroda, uvijek zauzeti za boljitak i napredak društva i zajednice u kojoj su se kretali, boravili i živjeli. No, kanonik Dočkal je izniman u toj skupini svojim životopisom, svojim uljudbenim i društvenim širokim obzorima, neobično plodnim i brižnim savjesnim i pouzdanim znanstvenim radom. Učinkovita, plodonosna je njegova zauzetost za skupljanje i čuvanje crkvene baštine, uključenost u vjerničko-društveni život svoga doba, njegova duhovna, svećenička i znanstvenička dosljednost i postojanost u osobnom životu.“  Crkveni povjesničar mons. dr. Stjepan Kožul, ističe u opsežnom prikazu djelovanja Dijecezanskog muzeja da „zamisao i ostvarivanje Dijecezanskog muzeja u Zagrebu pripada njegovom prvom ravnatelju, mons. dr. Kamilu Dočkalu … jer bez njega ne bismo imali ovako vrijednu kulturnu ostavštinu“.

Svečano otvaranje Dijecezanskog muzeja dogodilo se 8. studenoga 1942. godine, u nazočnosti velikog broja crkvenih i građanskih uglednika, na čelu sa zagrebačkim nadbiskupom dr. Alojzijem Stepincem i predstavnikom Svete Stolice Giuseppeom R. Marconeom. Nazočni su se upisali u “Spomen knjigu Diecezanskog muzeja Nadbiskupije zagrebačke”.  Pri dnu treće stranice potpisali su se dr. Kamilo Dočkal kao ravnatelj i Stanko Senčić kao izaslanik Dijecezanskog muzeja, uz opasku, „zamišljeno i početo 20. VII. 1939. - 8. XI. 1942." Danas su eksponati Dijecezanskoga muzeja zatvoreni za javnost, ali je Dijecezanski muzej otvoren za suradnju sa svim zainteresiranim ustanovama i pojedincima, osobito onima koji istražuju povijest i sakralnu umjetnost. Na tom je tragu Dijecezanski muzej ostvario, i ostvaruje dalje, lijepu suradnju na brojnim izložbama, nacionalnim i međunarodnim, predstavljajući bogatu baštinu Zagrebačke nadbiskupije.
Ispišite stranicu: