HR

Aktualnosti

Objavljeno: 17.12.2014.

Nađi vremena za darivanjeKada razmišljamo o darivanju, nekako svima prvo padnu na pamet lijepo umotani pokloni, bilo kupljeni ili da smo ih izradili sami, a tek onda oni koje svakodnevno poklanjamo, a da nismo ni svjesni, ponajprije obitelji i prijateljima a zatim i drugim ljudima koje svakodnevno susrećemo.

Naravno, govorim o ljubavi, osmijehu, pažnji, vremenu i svemu onomu što nesebično pružamo jedni drugima što jednostavno izaziva radost u nama koji darujemo i u onima koji primaju naše poklone.

A upravo nas na radost poziva i ovaj treći tjedan došašća u kojem se nalazimo.

Ne postoji neki recept širenja radosti, ali župljani Župe sv. Tri kralja, Banija – Karlovac zasigurno su pronašli jedan od načina kako na trenutak drugima učiniti život ljepšim.

Prepoznavši hvalevrijednu humanitarnu akciju Hrvatskog Caritasa i trgovačkog lanca Lidl „Pomagati je lako“ i Caritas Župe sv. Tri kralja iz Karlovca pridružio se istoj. Uz pomoć nesebičnih sugrađana i župljana volontera u vremenskom razdoblju od 22. listopada do 7. prosinca prikupilo se ukupno 2452 prehrambena i kozmetička artikla i to u poslovnici trgovačkog lanca Lidl, u gradskoj četvrti Dubovac, Marmontova aleja 6, 1028  te u poslovnici f-177 koja se nalazi u gradskoj četvrti na Baniji na adresi Ante Starčevića 27, 1424 artikla.

Ovo je druga godina zaredom da se Caritas naše župe odazvao ovoj akciji kako bi pomogao najpotrebnijim obiteljima i pojedincima. Od prikupljenih artikla napravljeno je 140 paketa vrijednosti cca 75 kuna koji sadrže preko trinaest namjernica.Tijekom ovog trećeg adventskog tjedna podijeljeno ih je 50, a ostali paketi podijelit će se do Božića nakon misa zornica ili u uredovno vrijeme župnog Caritasa. 

Tijekom akcije sugrađani su mislili i na one najmlađe te su kupovali i razne slatkiše kako bih i ovog Božića razveselili. Stoga su župljani dana 7. prosinca, povodom sv. Nikole podijelili slatke pakete mališanima za koje je župni Caritas doprinio slatkišima u iznosu od 600 kuna.

Uz donaciju od 9 kašeta jabuka Gradskog društva Crvenog križa grada Karlovca i donaciju 10 kašeta mandarina Caritasa Zagrebačke nadbiskupije sveukupno je napravljeno 85 paketa.

Ovakve akcije nisu jedine na koje se župni Caritas odaziva. Kroz godine rada bilo ih je puno, što samoinicijativnih što raznih drugih humanitarnih akcija poput dobrovoljnog darivanja krvi ili pomoć poplavljenim sugrađanima, kada svoje snage udruže s ostalim humanitarnim organizacijama.

Upravo za svoj doprinos, dana 15. prosinca Caritas Župe sv. Tri kralja Karlovac dobio je i Zahvalnicu. Povodom Međunarodnog dana volontera Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac dodijelilo je Zahvalnice za doprinos i pomoć nastradalima u Slavoniji našoj Župi i Caritasu naše župe. Isto tako naš tajnik Župnog Caritasa gosp. Saša Kosec dobio je Priznanje za 10 godina dobrovoljnog rada i doprinosa u ostvarivanju humanitarnih zadaća Crvenog križa.

Mirjana Kresojević
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: