HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.06.2024.

Nadbiskup Kutleša susreo se sa sudionicima Državnog natjecanja iz vjeronauka

Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša susreo se u ponedjeljak 3. lipnja 2024. godine s vjeroučenicima osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali na Državnom natjecanju iz vjeronauka. Zagrebačku nadbiskupiju u kategoriji osnovnih škola predstavljali su učenici iz zagrebačkih škola: OŠ Jure Kaštelana, OŠ Žuti brijeg, OŠ Lotrščak, OŠ Dragutina Tadijanovića te OŠ Ružičnjak. U kategoriji četverogodišnjih srednjih škola natjecali su se učenici zagrebačke I., III. i XV. gimnazije.

Učenici OŠ Jure Kaštelana iz Zagreba osvojili su prvo mjesto, učenici XV. gimnazije drugo mjesto, dok su učenici I. gimnazije natjecanje završili na trećem mjestu.

Na početku susreta okupljene je pozdravila prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić, predstojnica Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije, zahvalivši Nadbiskupu na podršci. Predstavila je sve sudionike Državnog natjecanja, nakon čega je nadbiskup Kutleša uputio prigodnu riječ: "Vi ste ove godine na poseban način razmišljali i učili o Socijalnom nauku Crkve. Kao jednu pouku istaknuo bih usporedbu C. S. Lewisa koji je naše živote usporedio s flotom brodova. On govori kako su za flotu brodova važne tri stvari: prva se odnosi na interakciju, tj. međuodnos između brodova, odnosno kako izbjeći da se previše približe i sudare jer ako se sudare, onda nastaju problemi i brodovi tonu. To bi značilo da svi u društvu trebamo biti dobri jedni prema drugima i da trebamo poštivati jedni druge te pokazivati posebnu brigu prema najslabijima u društvu."

Nadbiskup je nastavio govoreći kako se "drugo odnosi na pitanje kakav je brod. On da bi plovio mora biti ispravan, a kada to primijenimo na naš život, to nam govori o našem unutarnjem stanju, o našoj savjesti i vrednotama. Dragi učenici i vjeroučitelji, vi ste pozvani izgrađivati sebe kako bi mogli u društvu djelovati pozitivno. Ako niste pošteni i dobri vjernici i građani, ni društvo ne može biti pošteno i dobro. Treće, možda najvažnije i ono što najčešće zaboravljamo, odnosi se na smjer kojim brodovi idu. Tako i mi moramo znati smisao svoga života. Kao vjernici moramo biti svjesni da je smisao našeg života onostran. Živimo ovdje na zemlji kao hodočasnici te na tom putu trebamo raditi da bi zaslužili Kraljevstvo nebesko."

Na kraju je nadbiskup Kutleša poručio vjeroučenicima da se izgrađuju kao osobe kako bismo imali bolje i poštenije društvo. "Svjesni smo da ovakvi rezultati ne dolaze lako, nego uz velik trud", dodao je Nadbiskup i još jednom čestitao na izvrsnim rezultatima na Državnom natjecanju.

Potom je sudionicima i njihovim mentorima podijelio prigodne darove, a na kraju se u ime vjeroučenika i vjeroučitelja mentora obratio vjeroučitelj Velimir Mandić iz XV. gimnazije. Zahvalio je na potpori svima koji su sudjelovali u ovom projektu, a na poseban način Uredu za vjeronauk u školi. Istaknuo je kako su pripreme bile zahtjevne, ali su rezultirale odličnim plasmanima te novim prijateljstvima i zajedništvom među natjecateljima.

Vjeroučenici koji su osvojili prva tri mjesta na Državnom natjecanju nagrađeni su hodočašćem u Rim od strane Hrvatske biskupske konferencije, dok su ostali predstavnici Zagrebačke nadbiskupije na Državnom natjecanju nagrađeni ljetovanjem na Malom Lošinju.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: