HR

Aktualnosti

Objavljeno: 23.06.2023.

Nadbiskup Kutleša predvodio misno slavlje prigodom 20. obljetnice proglašenja Ivana Merza blaženim



FOTOGALERIJA

U Župi bl. Ivana Merza, Zagreb – Špansko, u četvrtak 22. lipnja proslavljena je 20. obljetnica proglašenja Ivana Merza blaženikom. Na župnom zemljištu svečano misno slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup i metropolit mons. Dražen Kutleša, u koncelebraciji s upraviteljem Župe vlč. Markom Čolakom, s dekanom preč. Ljubomirom Vukovićem i svećenicima Kustošijskog dekanata, postulatorom p. Božidarom Nagyjem, ravnateljem Nadbiskupijskog pastoralnog instituta preč. Ivanom Lukićem i vlč. Josipom Beljanom.



U svom pozdravu na početku misnog slavlja župnik vlč. Čolak istaknuo je: "Mi kao vjernici Župe bl. Ivana Merza imamo privilegij zahvaliti Bogu na daru ovog izvanrednog svjedoka vjere. Njegov primjer pokazuje nam kako jedan običan čovjek vođen ljubavlju prema Bogu može imati dubok i trajan utjecaj na svijet oko sebe."

Nadbiskup Kutleša u homiliji je poručio: "Mi smo sol zemlje i svjetlo svijeta, kaže nam današnje evanđelje. Mi vjernici moramo biti čisti i pošteni i živjeti kršćanske vrednote i biti svjetlo u svijetu gdje ima tame. Tama se može nadvladati malim svjetlom i zato svaki vjernik može malim trakom svjetla rasvijetliti tamu, baš kao što je i bl. Ivan Merz bio svjetlo koje i mi danas trebamo slijediti."



Dodao je kako "bolesno oko ne voli svjetlost, kao što bolesno društvo ne želi istinu, a mi vjernici oni smo koji trebamo tu istinu naviještati i širiti jer jedino će nas istina spasiti. Svjetlost jest i putokaz i trebamo gledati svjetlost da ne zalutamo. Bl. Ivan Merz imao je sposobnost privući ljude svojim govorom i svojim primjerom. On je bio svetac euharistije i svakodnevno je sudjelovao na svetoj misi i crpio svoju snagu iz ljubavi prema euharistiji i Blaženoj Djevici Mariji. Uvijek je tražio njenu zaštitu te je ljubio i Crkvu i Papu."



Na kraju nadbiskup je kazao: "Danas se molimo blaženom Ivanu Merzu da nam u našim patnjama i sumnjama da snage da možemo biti pravi vjernici i katolici unatoč mnogim sumnjama, pitanjima i dvojbama, da znamo pronalaziti pravi put kako je i on to znao na jednostavnim temeljima: euharistiji, Blaženoj Djevici Mariji i sakramentima. Ako budemo tako usmjerili svoj život, onda ćemo znati kamo trebamo ići i postat ćemo svjetionik koji će usmjeravati svoju djecu i bližnje pravome putu."



Svetu misu pjevanjem su animirali župni zborovi: zbor mladih "Put k Suncu" i Mješoviti župni zbor. Na kraju misnog slavlja braća Christian i Austin, voditelji klape Samoana iz Novog Zelanda, ljubitelji hrvatske pjesme i kulture i štovatelji bl. Ivana Merza, svojim pjevanjem hrvatskih pjesama uzveličali su ovu proslavu. 

Tekst: Sanda Dinarina Mladić
Foto: Damir Mladić
Ispišite stranicu: